Gegants del Barri Nou (Cardona)

Gegants del Barri Nou (Cardona)

Els gegants del barri Nou de Cardona neixen l’any 1980 per iniciativa de la comissió de festes del barri per tal de que participessin al Corpus. Amb ells es pretenia recordar una de les moltes llegendes cardonines, la de la torre de la Minyona del Castell de Cardona, els protagonistes de la qual són un rei moro i una princesa blanca. La llegenda diu així: “El primer noble moro del poble de Maldà s’enamorà de l’Adalés, germana del vescomte Bremon, senyor de Cardona. Aquest amor, per diferències religioses òbvies, no estava ben vist.

Per allunyar-los, el vescomte Bremon va tanvar a la seva germana a la torre del Castell de Cardona, que en honor deu prengué el nom de La Minyona. Allà, Adalés va morir de tristor i pena al cap d’un any, tot perdonant al seu germà per haver-la privat de la felicitat. Abdalà, furiós pels fets, perseguí a la nissaga de Bremon i els matà. Finalment, Abdalà fou mort a la Plaça de Maldà cridant el nom de la seva estimada.”

Els gegants, estrenats per la Capvuitada de Corpus, van ser l’estrella de la festa i en el programa fins hi tot i sortia la llegenda de la parella i un llarg llistat d’agraïments.

La festa de l’estrena va comptar amb la presència de la resta de gegants de la població i es va fer un “passacarrers” pel barri encapçalat per un grup de nens vestits a l’antiga. En acabar la celebració, el gegant rebé les claus del barri i la geganta un pom de flors, com a símbols de benvinguda.

Els gegants foren construïts per Joan Orrit Morist i Salvador Clotet Bastardas de Cardona amb l’ajut dels veïns i van ser batejats com a Abdalà i Adalés i estrenaren ball propi, que fou compost per Joan Roure i Jané a partir de melodies típiques morisques i autòctones de la població.

Actualment, els gegants del barri Nou són portats pels Geganters de Cardona “Rovell de l’Ou”.

Els gegants del barri Nou han participat en moments clau de les festes cardonines, com ara el centenari dels gegants de la Fira celebrat el 2008 o la Trobada Comarcal del Bages – Berguedà celebrada al 2003. Tot i que les sortides que han fet fora de la població han estat més aviat poques, destacar la seva participació a la Trobada de gegants Moros feta a Sitges en motiu dels 25 anys dels seus gegants Moros i a la Iª Trobada Internacional de Gegants celebrada a Matadepera el 1982.

El 2014 han estat presents a Barcelona en motiu de ser Cardona la Ciutat convidada amb el seu Seguici a les Festes de Santa Eulàlia, en motiu del Tricentenari.