Gegants del carrer de Cavallers, de Lleida (Segrià)

Gegants del carrer de Cavallers, de Lleida (Segrià)

153 còpiaEls gegants de la Parròquia de Sant Andreu (aixecada al cap del carrer de Cavallers de Lleida) ja es troben referenciats l’any 1890, quan es varen estrenar els antics.

Antigament, aquest carrer constituïa el bo i millor de la ciutat, era on hi vivien els cavallers i senyors (d’aquí el seu nom).

Els gegants foren construïts per Ramon Borràs i Perelló i adquirits per subscripció popular. Tenien un aire de reis armenis o popes russos, portaven uns grans barrets i anaven vestits amb teles preuades, que el mateix Perelló comprà en una botiga especialitzada de la Plaça Reial de Barcelona.

La seva alçada no era rellevant i per això podien ésser guardats en un petit armari situat a la sagristia del temple parroquial.

Els gegants encapçalaven cada any la processó del dilluns de l’octava de Corpus, organitzada per la parròquia de Sant Andreu. El 1902 van participar junts amb els gegants de la Paeria de Lleida al Concurs de Gegants de les Festes de la Mercè de Barcelona. Segons diuen, desaparegueren l’any 1936, quan es cremà l’església per la Guerra Civil Espanyola.

Ambdós gegants foren reconstruïts l’any 2001, quan els mateixos veïns decidiren tornar a la vida aquesta parella tan emblemàtica de la Lleida de fa cent anys.

La parella participa activament en les Festes de Sant Anastasi de la ciutat, que se celebren al maig, així com en activitats tradicionals al centre històric lleidatà. El 2002 van ser convidats a les Festes de la Mercè de Barcelona per commemorar el centenari del Concurs de l’any 1902.