Gegants del carrer d’Avall
(Montbrió del Camp)

Gegants del carrer d’Avall
(Montbrió del Camp)

Els gegants del carrer d’Avall tenen una història ben peculiar, i és que procedeixen d’una subhasta realitzada a Poblet a finals del segle XIX, a la qual totes les famílies del carrer hi van aportar un ral per tal de poder-los comprar.

Per aquest motiu, se suposa que deuen ser anteriors i segurament devien de ser d’alguna població de la vora o de Poblet mateix. Segons Joan Amades, eren d’una parròquia de Reus. També segons el mateix autor, el gegant del barri d’Avall patí a principis de segle una caiguda, per la qual cosa se li hagué de fer una testa nova.

Són fets de fusta massissa tallada i tenen un important valor. Potser el que més valor els dóna és que siguin tan simples i tinguin unes línies tan ben marcades, fet que els atribueix una elegància natural.

L’any 1981 participen en el rodatge de la pel·lícula “La Plaça del Diamant” on apareixen amb els noms de Pinxo i Pinxa, que és com se’ls anomena actualment. Aquests noms volen explicar-nos com són, eixerits i bona gent.

Els gegants del Carrer d’Avall no són molt viatgers, i és que surten poc del seu poble. Com que no són de propietat municipal, els seus geganters són els que tenen la darrera paraula.

Cal destacar que Montbrió ha estat anomenada moltes vegades com la població amb més gegants per càpita, ja que el seu nombre ronda la desena, quatre dels quals són centenaris, els del barri d’Avall i els del barri Major. Els del barri de Sant Antoni tenen una parella extreta del popular taller “El Ingenio”, que fa uns anys va tenir descendència. I també hi ha els gegants del Grup de Colònies de Montbrió – Vinyols, els més joves de la població.