Gegants del Castell
de Santa Florentina (Canet de Mar)

Gegants del Castell
de Santa Florentina (Canet de Mar)

Els gegants del Castell de Santa Florentina de Canet de Mar són uns dels més desconeguts del país, però alhora són uns dels més enigmàtics i encisadors.

Els gegants s’estrenaren formant part de la comparsa pròpia del castell, ben abillada i nombrosa i que, sembla ser, fou construïda en motiu de les festes d’inauguració de la fortalesa. Ricament vestits segons disseny de Joaquim Renart, foren els guanyadors del Concurs de Gegants, Nans i Monstres Típics de les Festes de la Mercè de Barcelona de l’any 1902, fet que els va donar a conèixer.

Els gegants són d’estil romànic, tot i que els nans que els acompanyen són d’estil gòtic. Segons Joan Basses, el disseny i la idea fou de Ricard de Capmany i Roure, el constructor fou Dionís Renart i els vestits els féu en Carles Casamitjana.

Ràpidament desapareixen de la història dels gegants catalans degut al seu mal estat de conservació i la dificultat de trobar portadors, tot i que l’any 1987 se’n fan unes còpies dels caps a càrrec d’en Manel Casserras Boix, però aquestes mai han vist la llum del sol.

Actualment es conserven els gegants Vells gairebé al complert i dels gegants Nous, els caps i les estructures.