Gegants del Col·legi La Salle
de Cassà de la Selva

Gegants del Col·legi La Salle
de Cassà de la Selva

Gegants Reis La Salle (Cassà de la Selva)El Col·legi La Salle de Cassà de la Selva té una parella de gegants reis, en Guifré i l’Ermessenda i un gegantó príncep, en Galceran. Tots tres passegen per la Festa Major del poble i en actes de l’escola.

La part més interessant de la parella de reis, d’una alçada i qualitat considerables en tractar-se de gegants d’escola, és que quan es van estrenar eren dos pagesos. I no solament això, sinó que es deien Baldiri i Caterineta. La llegenda de les figures diu així:

“Fa temps, al nostre país arribaren els sarraïns que conqueriren tot allò que se’ls posava davant. Els pagesos i camperols catalans es revoltaven per recuperar les seves terres. Un d’aquests, en Baldiri, fou reconegut pels sarraïns com el seu major temor; a cada batalla, ell guanyava i els sarraïns anaven reculant.

Gegants Col·legi La Salle (Cassà de la Selva)En una de les seves batalles, salvà un poble de muntanya, on es trobà una dòcil pastora plorant desconsoladament. Això sí, quan es creuaren les seves mirades, ell en quedà bojament enamorat i ella es reconfortà. Quan els invasors foren expulsats del territori, Carlemany, rei dels francs, convertí l’intrèpid Baldiri en rei, tot anomenant-lo Guifré. Aquest agafà a la Caterineta i li declarà el seu amor. Des de llavors, passà a anomenar-se Ermessenda.”

Gegantó Príncep La Salle (Cassà de la Selva)Pel que fa al gegantó Galceran, fill d’en Guifré i l’Ermessenda, cal dir que va ser estrenat el 2002 al pati de l’escola. El seu nom l’escolliren els nens de la Salle Cassà. En Galceran fou presentat a la Moreneta, a Montserrat, durant la pujada a peu que organitza anualment La Salle Catalunya al monestir.

Les tres figures són molt estimades pels nens i nenes de l’escola, tot i que per la seva mida, només els més grans i alguns pares poden dur-los.