Gegants nous d’Olot

Gegants nous d’Olot

La ciutat d’Olot, capital de la comarca de la Garrotxa, té una parella de gegants. Són el Gegant i la Gegantessa.
La notícia més antiga de l’existència del gegant ens porta a l’any 1521. Sembla ser que només sortia per la festivitat de Corpus acompanyat de tamborí i flabiol. Es crea una nova figura l’any 1571 que no seria modificada fins a principis del segle XIX quan se li construeix un altre cap que s’atribueix a l’escultor Ramon Amadeu. Sembla que s’hauria inspirat en un veí del barri de l’Apartament conegut per en Xamfaina.
A l’any 1888, el gegant torna a estrenar cap. Aquest cop la feina és de l’escultor Miquel Blay que pren com a model un encarregat del taller “L’art cristià”. La figura  va ser estrenada la diada de Corpus de 1889. Fins l’any 1980 era feta de guix i fusta.
Actualment, és de fibra de vidre i alumini. i solament surt a ballar per Corpus i per les Festes del Tura. Cal dir que és un gegant que ha rebut molts premis, entre els que destaca la Medalla d’Or i el Diploma d’Honor que va rebre en el Concurs de Gegants, Nans i Monstres Típics, que va tenir lloc a Barcelona, dins les Festes de la Mercè, l’any 1902.
No va ser fins al cap de 88 anys que el gegant va tenir companyia. Sembla que la Gegantessa, tot i no tenir dades del tot certes, va aparèixer per primer cop a la diada de Corpus de 1609. La seva construcció va costar vint lliures. La geganta no va ser modificada fins al 1753 quan se li va fer també un cap nou.
L’any 1889 aparegué la Gegantessa tal i com la coneixem ara. Celestí Devesa va ser I’encarregat de fer el nou cap, que substituïa el creat per Ramon Amadeu a inicis del mateix segle. Aquesta fou presentada a la vila juntament amb el nou gegant la diada de Corpus del mateix any.
En un principi la noia portava una mantellina al cap i un ventall de plomes a la mà, elements típics de l’època. L’any 1915 se li canvia el pentinat, deixa de portar la mantellina i passa a portar l’actual ram de flors enlloc del ventall. El vestit que duu va ser confeccionat l’any 1983 per la sastreria teatral Llorens de Barcelona.
———————————————-

Aquí teniu el video amb les dues coreografies del Ball de Gegants d’Olot, a les Festes del Tura 2010.