Gegants i nanos de Montblanc

Gegants i nanos de Montblanc

Els gegants Vells de Montblanc van ser construïts l’any 1864 al taller El Ingenio de Barcelona per encàrrec de l’Ajuntament i van costar tres-cents duros.

Els gegants montblanquins foren adquirits a la mateixa època que el grup de nans de la ciutat, de caire molt simpàtic i que encara avui ballen pels carrers. Els homes van amb tricorni i les dones amb còfia. Ells dotze i els dos gegants formen una imatge inseparable, que ha perdurat al llarg de generacions i generacions de vilatans.

Històricament participen a les Fira de Sant Maties, Festes del Corpus i a la Festa Major de la Mare de Déu de la Serra, així com també a festes i trobades dels voltants, sent admirats sempre que surten per la bellesa i realisme de les seves faccions.

El 1992 Ismael Porta construeix una còpia més lleugera de les figures, que són els gegants que actualment surten, tot i que de vegades, també es deixen veure els gegants originals dins de la població.

El Gegant i la Geganta dansen, entre d’altres, el pasdoble “Amparito Roca” i “La Carrascosa”. Les còpies estan exposades permanentment a un aparador del centre històric de la Vila i els gegants originals són dipositats a l’Ajuntament, on tothom els pot veure.

—————————————————————

Plana web: http://www.gegantsdemontblanc.cat/

Facebook: http://www.facebook.com/gegants.montblanc.7?fref=ts

—————————————————————