Gegants “influencers”

Gegants “influencers”

(600 anys – 5)

De gegants i gegantes n’hi ha per a tots els gustos: des dels tradicionals reis i pagesos fins a personatges populars dels veïnats i poblacions que esdevenen un homenatge a persones reals. Un bon exemple d’aquests serien el Doctor Calvo d’Argentona, en Pere l’Home dels Coloms de la Sagrada Família de Barcelona, la Doctora Castells de Lleida, els mestres Gonçal i Teresa de Ripollet, els forners Daniel i Teresa de la Trinitat Vella de Barcelona, el Sabater Fraret de Cardona o la Lola del Raval de Barcelona. Un altre exemple seria la pedagoga Àngels Garriga, que té una gegantona a l’escola barcelonina que porta el seu nom. També els homenatges a destacades personalitats relacionades amb la festa i la cultura popular com l’Antoni Messeguer de Terrassa, en Josep Torrella de Barberà del Vallès, l’Albert Torres de Gràcia de Barcelona, el Flabiolaire de Calella, en Roger Albert de Vic, l’Àngel Berengueras de Sant Fruitós de Bages, l’Albert Beltran de Sant Quirze del Vallès o en Gumersind i la Teresina de l’Arboç.

Geganta Núria Feliu, de Sants (Arxiu Badal)

Però també n’hi ha que representen personalitats destacades a nivell català o, fins i tot, mundial.Moltes d’aquestes figures famoses són artistes, com la Núria Feliu del barri de Sants de Barcelona, en FredieMercury i la Montserrat Caballé de Gandesa, l’Enric Granados de Lleida, en Frederic Chopin de Valldemossa, en Pep Ventura de Figueres, la Mary Santpere del Poble Espanyol de Barcelona o en Charlie Rivel de Cubelles. Tampoc no se n’escapen els arquitectes com en Gaudí de Riudoms o en Lluís Domènech i Montaner de Canet de Mar.

Gegants Dalí i Gala, de Figueres (Arxiu Badal(

I no ens oblidem dels pintors, com en Velázquez i la seva Menina de Santa Margarida de Montbui, en Dalí i la Gala de Figueres o la Frida Kahlo de Tarragona. També els escriptors tenen el seu singular homenatge en alguns gegants com en Paco Candel de la Marina de Barcelona o en Sebastià Juan Arbó de La Ràpita. Fins i tot trobem estrelles del cinema com en Cantinflas de Lleida o Richard Burton i l’Elizabeth Taylor, que tenen els seus gegants a Les Borges Blanques.

També hi ha persones relacionades amb els esports, com en Joan Gamper del Camp Nou de Barcelona o en Toni Sors de Sant Vicenç de Montalt; polítics com l’Abdó Terrades de Figueres;guerrilleres com la Rosa Venes d’Olesa de Montserrat i bandolers com en Serrallonga de Cardona o en PerotRocaguinarda, que podem trobar a Olost de Lluçanès, al districte d’Horta-Guinardó i al barri del Pi de Barcelona. D’altres són personatges a mig camí entre la rondalla i la realitat, com la Marieta de l’Ull Viu del Casc Antic de Barcelona, la Pepa Barretines de Calafell o el Timbaler del Bruc.

 

Geganta Frida Kahlo, de Tarragona (Arxiu Badal)