Gegants Pagesets de Balaguer

Gegants Pagesets de Balaguer

Es tracta dels gegants més antics i emblemàtics de Balaguer. Encara avui se’n desconeix la data exacta d’estrena i qui en fou el constructor.

Joan Amades, al seu llibre Gegants, Nans i Altres Entremesos , ens diu que a Balaguer hi existien dues parelles de gegants, una de gran i una altra de petita. Els gegants grans representaven uns moros i els petits una parella de xinesos.

Els actuals gegants pagesets de Balaguer són aquells gegants petits. L’any 1929 les dues parelles van ser reformades per Antoni Oller i Francesc Borràs, els que els convertirien en la seva imatge actual, la d’uns simpàtics pagesos catalans.

No serà fins l’any 1940 quan es tornaran a restaurar. Llavors és quan es decideix llençar els gegants grossos i restaurar els petits. El 1944 s’estrena una altra parella de gegants moros, aquest cop uns gegants de sèrie sense cap valor escultòric.

L’any 1984 tornen a ser restaurats, aquest cop per en Ton Camarasa. D’aquesta manera els gegants tornarien a sortir després d’uns anys sense fer-ho. El 1997 foren restaurats de nou per l’Aragonesa de Fiestas de Saragossa.

El 99 foren repintats de nou per Cristina Colilles. Finalment, el 2004 foren batejats amb els noms de lo Pageset i la Pageseta i apadrinats per quatre gegants cadascun.

Actualment els gegants Pagesets de Balaguer només surten per Festa Major i per Corpus i no han realitzat mai cap sortida, només una vegada que van anar al poble del costat.