Gegants Pescadors (Salou)

Gegants Pescadors (Salou)

L’any 1986, Salou va iniciar el projecte de creació dels seus propis gegants, estrenant el cinc d’abril de l’any 1987, tres gegants, Jaume I, Violant d’Hongria i la Maria del Mar. L’acte es celebrà a la Torre Vella. Els seus padrins foren tots els gegants assistents a la trobada, que n’eren trenta-un!

Gegants Pescadors de Salou-1La Maria del Mar rebé el seu nom en honor a la patrona de la Vila, Santa Maria del Mar. A l’acte hi participaren els Xiquets de Tarragona, que feren diverses construccions en honor als nouvinguts.

Segons Ramon Ferran i Pagès, l’autor de la figura, per fer-la es va fixar en l’àvia de la seva dona, que era una pescadora del terme de Cambrils.

Tres anys més tard, el 15 d’abril de 1990, s’estrena la seva parella, en Ramonet. El gegant representa un pescador, que arribà per fer companyia a la Maria del Mar, que portava tres anys soltera. El Ramonet fou construït, com la seva companya, per en Ramon Ferran i Pagès de Reus. El seu nom es déu a que és un dels més populars de la vila, sobretot entre els pescadors i la gent de mar. El seu bateig s’emmarcà dins dels actes de Salou, Ciutat Pubilla de la Sardana i tingué lloc a la Torre Vella de Salou, on s’havia fet el bateig dels altres gegants tres anys abans. Els testimonis de bateig també en foren els assistents.

Gegants Pescadors de Salou-2Els gegants són portats per la Colla Gegantera de Salou i participen a les trobades que se celebren arreu del territori, especialment a les comarques tarragonines.

L’any 2001 els gegants patiren una intensa restauració per part de Ramon Ferran i Pagès, qui els creà. L’artista va fer una còpia dels cossos i restaurà a fons els caps, braços i mans.

La família gegantera de Salou actual és molt àmplia i va des dels quatre gegants ja esmentats fins al Pepot, Xaloc, la Gralleta o el Pantà Brut. Tots ells, animen les festes del poble tarragoní, que se celebren al gener.