Gegants Vells de Vilassar de Dalt

Gegants Vells de Vilassar de Dalt

Vells de Vilassar de Dalt-1En Lluís i la Maria són actualment els gegants més vells de Vilassar de Dalt. Daten del 1912, quan un advocat de Vilassar els va comprar a la popular botiga del carrer Rauric de Barcelona, El Ingenio, per regalar-los a la seva esposa el dia del seu sant. Un regal no gens corrent. Els gegants porten el nom del matrimoni que els compr:; en Lluís i la Maria.

Durant un temps, els gegants estaven guardats a Barcelona, i presidien algunes festes de la família Vallet – Armengol. Poc després, van ser traslladats a Vilassar de Dalt, al celler de Can Vallet. Després de comptades sortides, el 1923 es presenten els gegants al poble en motiu dels 300 anys del trasllat de les relíquies dels Sants Màrtirs des de Sardenya fins a Vilassar. Els llavors anomenats gegants de Can Vallet, van desfilar a la processó i ballaren per primera vegada a la Plaça Major.

Vells de Vilassar de Dalt-2A partir d’aquesta data, els gegants participen activament a la processó de Corpus i de l’Apostolat fins al 1960. Llavors van ser cedits a la parròquia, la qual en prohibeix l’aparició en qualsevol acte i resten en l’oblit. Van estar a punt de desaparèixer. Però no va ser així, ja que el 1969 l’Ajuntament els fa participar a la cercavila d’anunci de la Festa Major.

Aquesta recuperació va ser possible gràcies a uns vilassarencs que van esforçar-se per trobar tots els recursos i maneres possibles de poder treure altra vegada els gegants al carrer. Francisco Gordi, Joan Piferrer, Joaquim Ortega i Josep Campins van aconseguir que es restauressin les figures i se’ls fessin uns cavallets nous. Per a l’ocasió també estrenaren vestits.

L’any 1983, es consolida la Colla de Geganters de Vilassar de Dalt, entitat a la qual l’Ajuntament deixa les figures per tal que les passegin per tot Catalunya.

Vells de Vilassar de Dalt-3El 1987 en motiu dels 75 anys de gegants, Vilassar de Dalt acull a la IIIª Ciutat Gegantera de Catalunya, la primera en la que hi participen els gegants de l’Agrupació, en Treball i na Cultura.

L’any 1999 s’estrenen els gegants Nous, que substitueixen en Lluís i la Maria a les trobades que es fan arreu de Catalunya.

Tot i així, la parella surt cada any per la Festa Major dels Sants Màrtirs i de tant en tant participen en algun acte especial fora de la vila. El 2012 varen celebrar el seu centenari amb una gran festa que durà dos dies.