Gegants Vells d’Olot (Garrotxa)

Gegants Vells d’Olot (Garrotxa)

Gegants Vells (Olot)
Foto: Col·lecció Josep M. Dou

La primera notícia d’un gegant a Olot és del 24 de maig de 1521, on s’esmenta que aquest gegant ballava per Corpus. El 1609 es coneix la primera gegantessa a Olot.

Els actuals gegants Vells d’Olot es creu que foren construïts pel barceloní Ramon Amadeu durant la seva estada a la capital de la Garrotxa, de 1809 a 1814. Tot i la creença, no s’està del tot segur d’aquesta dada, ja que només es pot desprendre de la documentació de l’època que ell en va fer les mans i el sabre del gegant.

L’altra història diu que els caps d’aquests gegants foren trets d’uns antics motllos que ja existien.

El 1880 ja s’especifica que els gegants es trobaven en molt mal estat i que era necessària la seva reconstrucció o canvi.

gegants-olot-9 (ampliada)
Foto: Toni Rumbau (www.putxinelli.cat)

Els gegants Vells van estar en actiu fins el 1889, quan s’estrenen els gegants Nous d’Olot. Molts anys després, els caps s’exposaren permanentment al Museu Comarcal de la Garrotxa i finalment, foren guardats al costat d’altres gegants olotins com els vells de la Caixa o de Sant Francesc.

Des de l’any 2007, la parella de gegants està perfectament exposada al Museu dels Sants d’Olot, juntament amb als Gegants Nous de l’any 1889, obrats per Miquel Blay i Celestí Devesa.

Cal destacar que són uns gegants que fa més d’un segle que no surten al carrer i que tot i així, estan conservats en perfecte estat.