Gegants Vitxets de Reus (Baix Camp)

Gegants Vitxets de Reus (Baix Camp)

Els gegants Vitxets de Reus, els més petits de la capital del Baix Camp, són de l’any 1805, com a mínim.

El nom de Vitxets ve donat per la singularitat que antigament el gegant reusenc més petit anava amb un fuet davant dels altres obrint el pas a la resta de la comparsa. Era conegut popularment com el Vitxet, nom que se suposa provinent de bitxo, entremaliat. Així, hi ha qui diu que els Vitxets actuals poden ser anteriors als Moros i Indis, i que s’hagin conservat els originals fins als nostres dies. Actualment però, i des de fa segles, és la Mulassa qui obre pas als gegants en seguicis i processons.

El conjunt reusenc és un dels més importants del país, tant per la seva imatge elegant i uniforme com per la peculiar forma de ballar que tenen els seus geganters.

De les sis parelles actuals que té la ciutat, la Vitxeta és la que més canvia el seu vestit ja des d’antic. Com en tants altres indrets, les dones de la ciutat esperaven a veure-la per Corpus per saber com haurien de vestir l’any en curs. La Vitxeta era qui marcava la moda en el vestuari i el pentinat d’èpoques passades. Encara avui, és habitual que cada pocs anys la Vitxeta canviï de vestuari. De fet, el darrer canvi va ser l’any 2010. És aquest mateix any quan es presenten els Vitxets petits, que acompanyaran la Mulasseta al Seguici reusenc petit. L’any 2011 veuen la llum els gegants Moros i Indis petits.

Per acabar, esmentar que l’any 2005 es va estrenar la rèplica dels sis gegants bicentenaris, i que des de fa uns anys els originals es troben a l’exposició “Ara toca Festa!”, al Museu d’Art i Història de Reus, sense participar en cap acte al carrer però conservats en perfecte estat.