Germanes Ros – M’ho havia de témer

Germanes Ros – M’ho havia de témer

Cápsula número 39

 

Continuem a l’any 1965 i avui ens apartem del concepte cantautor per acostar-nos a la música pop per excel·lència dels anys 60, amb les Germanes Ros que s’han fet anònimament molt populars: o sigui, molta gent les ha sentit sense saber que eren elles, Han posat les seves veus a projectes diversos i col·laboracions i han fet els cors de molts solistes i grups com per exemple, La Trinca, Han cantat en jingles i anuncis publicitaris, han fet doblatge cinematogràfic, festivals d’Eurovisió i un llarg etcètera. Però anem a les arrels: Directament des de Súria, arriben les Germanes Ros, Mari Carme i Montserrat, filles de músic i d’actriu. Els escenaris formen part de la seva infància, des que comencen a cantar al cor de la parròquia i ens els casaments i festes populars de la seva població salinera natal del Bages. Aviat arriben les primeres incursions a la ràdio i com no podia ser de cap altra manera, participen al Radioscope de Salvador Escamilla, a Ràdio Barcelona, amb un seguit de bolos a escenaris i festivals, malgrat els entrebancs i l’intent de boicot d’una ma negra, que mai no han pogut identificar, ni saber-ne les motivacions.

“Al públic li agradava molt, i entre els companys també, però hi havia  com una premsa, a l’extrem d’haver anat a un festival de cançó catalana, tenir uns aplaudiments brutals, perquè el públic sempre l’hem tingut amb nosaltres, et sents molt contenta i penses, demà la  premsa ho dirà. La nostra mare, que estava entre el públic va sentir a dos –no sap qui –, que deien: demà de les Germanes Ros, ni parlar-ne. I l’endemà a la premsa va sortir que s’havia fet aquest festival, hi era tothom menys nosaltres. O sigui, no tan sols no van posar que ens havien aplaudit més i que vam agradar al públic. Doncs no; representa que no vam anar al festival”

 

Estem situats a meitat dels anys 60. Malgrat aquesta estranya situació, a les Germanes Ros els arriba de seguida l’oportunitat de gravar un primer disc per a Edigsa, titulat Un so de festa, que inclou la cançó que torna avui al Fes ta festa. Si es tracta de fer música pop, l’any 1965, res millor que versionar a la catalana una cançó dels Beatles, perquè a la Nova Cançó també hi havia d’haver qui cantés Beatles. La cançó és el I Should have known better que, a la catalana i cantada per les Germanes Ros passa a dir-se M’ho havia de témer, enregistrada per a Edigsa l’any 1965 per la Germanes Ros, una cançó que ha tornat avui entre les rescatades de la nostra fonoteca històrica, i gràcies a Jordi Roura per cedir-nos les veus de les Germanes Ros del seu arxiu sonor.