Homenatge a Josep Mola

Homenatge a Josep Mola

 

Durant les festes de Nadal de 2021 ens va deixar el pessebrista mataroní Josep Mola. La seva trajectòria i el seu llegat com a pessebrista mereixen ser recordats.

Nascut l’any 1932, Josep Mola fou un dels joves que l’any 1959 va participar en la represa de l’Associació de Pessebristes de Mataró. L’entitat mataronina havia quedat desfeta després de la Guerra Civil, i l’entusiasme d’aquells joves pessebristes mataronins li va donar una empenta que dura fins als nostres dies. Des d’aleshores fins al seu traspàs, Josep Mola mai va deixar de treballar per l’associació i pel que va ser la seva gran passió: el pessebre.

Podríem recordar ara el seu mestratge en l’art de la tècnica de construcció de diorames. Certament que Mola gaudia d’una gran destresa a l’hora de treballar amb el guix i de pintar els seus pessebres. Però seria injust quedar-nos només amb aquest aspecte.

Perquè si Josep Mola mereix ser recordat i homenatjat és perquè va ser un pessebrista en majúscules. I ho va ser per molts motius.

Potser el més important és la seva voluntat d’ensenyar i transmetre la tradició del pessebre. Quan fou nomenat president de l’Associació de Pessebristes de Mataró, l’any 1974, va treballar de ferm per poder formalitzar una Escola de Pessebristes. Una idea a la qual ell ja feia temps que li donava voltes. Aquell somni es va materialitzar el Nadal de 1980, quan l’entitat mataronina va poder fer unes obres per adequar un espai a la rectoria de la parròquia de Santa Maria. Les obres van ser subvencionades per l’Ajuntament; la inauguració de l’Escola la va presidir l’alcalde de la ciutat.

Aquella fou una fita molt important per a Josep Mola i per als pessebristes mataronins. A la premsa local de l’època hi podem llegir la notícia que explica l’acte d’inauguració, i que parla de “la primera escuela pesebrista, quizá la primera de España”.

Josep Mola va ser un dels creadors i el principal impulsor del Pessebre Monumental amb efectes de moviment, llum i so que cada Nadal es podia visitar a Mataró.

Josep Mola, a més a més, va dedicar esforços per aconseguir el coneixement i la coordinació amb les entitats i els pessebristes d’altres poblacions catalanes. Va participar en la creació de la Federació Catalana de Pessebristes, de la que en fou elegit president l’any 1988; va estar al capdavant de la Federació fins el 1991. Durant els anys de la seva presidència va treballar intensament per consolidar la gran feinada que havien fet els pessebristes de Sabadell per engegar la Federació. Va dipositar moltes hores i molta il·lusió per posar en marxa el projecte que havia de portar a la realització del Museu del Pessebre de Catalunya a Sant Vicenç de Montalt. Malauradament aquest projecte no va arribar a reeixir.

L’any 2007, a proposta del Centre d’Artesania de Catalunya, la Generalitat de Catalunya li va atorgar el diploma de Mestre Artesà.

Josep Mola feia uns diorames extraordinaris, però tenia per norma no signar les seves obres. Una mostra clara de la seva humilitat i de la seva estima cap al pessebre: allò important era el pessebre, no l’autor. És per això que dèiem al principi que Josep Mola ha estat un pessebrista en majúscules. Un mestre pessebrista que cal recordar i que cal homenatjar.

Albert Dresaire Gaudí