INQUIETUD

INQUIETUD

La inquietud de transmetre missatges socials amb el pessebre

 

L’evangelista Lluc diu que els primers a rebre la notícia del naixement de Jesús van ser els pastors.

Els pastors? Però si els pastors en aquells temps eren considerats una de les classes més baixes de la societat, gent impura, que es passava el dia entre animals, que no anaven al temple… És clar que en aquest relat hi ha una intencionalitat, hi ha la voluntat de transmetre un missatge que, de fet, lliga amb la resta del seu evangeli: el missatge de Jesús s’adreça a les persones pobres, a les més senzilles, no pas als que ho tenen tot i es pensen que ja estan molt a prop de Déu.

Vet aquí el primer pessebre social de la història.

Quan representem el naixement de Jesús en forma de pessebre, de pintura, d’escultura, de teatre o de cinema, no estem representant un fet sinó el relat d’uns fets. Per això, al llarg de la història, el naixement de Jesús s’ha representat fent-se ressò de les preocupacions i inquietuds de la societat que el representa.

Que Déu es faci humà és el gran misteri que dona forma al cristianisme. Déu s’acosta a la condició humana, no dels habitants de Palestina del segle I sinó de tota la humanitat. Per això els artistes de totes les èpoques han tingut la inquietud de representar el naixement de Jesús aportant missatges que ressonin als seus contemporanis.

El relat del Naixement permet parlar de les persones pobres com a destinataris de la Bona Nova i, per tant, és bo recordar en un pessebre que els pobres dels nostres dies són també aquells primers destinataris.

També permet recordar que Jesús no és un déu grandiloqüent sinó un déu de les coses petites, que neix en una establia i de forma precària i que si naixés avui no ho faria en un gran hospital sinó potser en una nau abandonada i acompanyat de gent que li oferiria la seva solidaritat.

Igualment, el relat ens permet parlar dels governants que, fent abús del seu poder, cometen genocidis i provoquen situacions d’exili, com li va passar a Josep, Maria i Jesús que van haver de marxar cap a Egipte per no caure en mans d’Herodes.

 

Pessebre social

Molts pessebristes expressen la seva inquietud per temes socials a través del pessebre i això és una de les coses més coherents que es pot fer, ja que el relat del naixement, com hem vist té una clara intencionalitat. Tots els artistes, de totes les èpoques ho han vist així i han interpel·lat el seu públic amb missatges contemporanis de cada moment.

Enric Benavent Vallès