Ja som aquí

Ja som aquí

Jesús Ventura

El mes de setembre de 1989 s’emetia la primera edició del programa FES TA FESTA a la sintonia de Ràdio 4. El dia 28 de juny del passat 2009 es va emetre el programa número 1789. El darrer fins avui.

La nostra idea, des del començament, la normalització de la presència de la cultura popular i tradicional a la ràdio i als mitjans de comunicació en general. Vam ser els primers en parlar de castells a nivell nacional, d’explicar històries de gegants, de presentar els espectacles dels esbarts com qualsevol altre espectacle de dansa, de reflectir la gran importància de la sardana i de la música per a cobla, i un llarg etcètera.El poeta va dir: “Qui perd els orígens, perd la identitat”. I veiem enutjats com a casa nostra cada dia hi ha més polítics i més intel·lectuals que menats per l’erroni convenciment que tot allò que ve de fora és millor i per una globalització malentesa, ignoren i menyspreen les nostres arrels, els nostres inicis, la nostra història. I ens hi revelem. Volem lluitar per ser qui som.

És veritat que en tots aquests anys, a la radiodifusió catalana han sortit molts programes i moltes iniciatives semblants a la nostra idea primera. N’estem contents, satisfets, fins i tot orgullosos. Després de 20 anys en antena hom podria pensar que ja hem acomplert la nostra missió, que cal donar pas a les noves generacions. Però quan veiem la feina que falta per fer, quan veiem que la presència de la cultura popular i tradicional als mitjans de comunicació és encara molt minsa, massa, volem seguir treballant, ara amb noves fórmules, amb noves idees perquè aquest país se n’adoni de qui és i d’on ve. Que ja ho deia a ritme de tango el gran Gardel: “que 20 años no es nada”. Estem il·lusionats com el primer dia. Ens agrada la feina que fem i tenim ganes de fer-la. I la farem.

I serem fidels als nostres inicis: volem recordar que ens diem FES TA FESTA i que aquest nom ens el va donar el títol d’una magnífica cançó d’un excel·lent grup de folk anomenat ESQUIROLS que liderava l’actor i cantant Joan Crosas. Aquest serà el primer tema musical del primer programa d’aquesta nova etapa del FES TA FESTA. Escolteu-lo amb atenció ja que, més que una cançó, sembla una autèntica declaració de principis.

Jesús Ventura

Recomanem també aquest video amb un altre tema del grup i moltes imatges de la seva trajectòria.