Jaume Arnella – “Les rondes del vi”

Jaume Arnella – “Les rondes del vi”

Càpsula número 49

 

Continuem situats l’any 1968. És difícil definir Jaume Arnella quan ell mateix es presenta com una persona que fa de tot però que no és res, quan diu que fa de músic però no és músic; que diu que escriu versos però no és un poeta. Podem afegir que en definitiva, és un comunicador i un folklorista que va escrivint a diari la crònica de la vida que transcorre i que explica les coses que passen, però ho fa cantant amb la seva inseparable guitarra. Jaume Arnella és el romancer per excel·lència des dels inicis del Grup de Folk de Barcelona, que va pels pobles cantant els seus romanços i alhora recuperant les velles cançons que hi va trobant i que incorpora al seu extens repertori. Un gran personatge orgullós de formar part de la generació kumbaià i de tot el que representa.

“A l’hora de dir de tota l’època aquella dir-ne kumbaià… bé, és clar, llavors es va cantar el kumbaià, però quin contingut li dones tu a aquesta paraula?. Normalment sol ser sempre despectiu. A vegades em fa gràcia la gent que usa la paraula aquest en to despectiu, quan ells hi estaven dintre fins a les orelles; però com que aleshores hi ha una sèrie de gent que s’ha d’apuntar sempre a l’última moda, per apuntar-te a l’últim carro has de renegar del penúltim i aleshores, com que i ha una mena d’executius brillants s’inventen coses, el que sigui. A mi em diuen kumabià? És clar que sí, jo l’he cantat moltíssimes vegades. Igual que si em diuen xiruquero.. els parells de xiruques que jo he petat!!. Ara, el contingut ideològic que volen dir amb això? Jo aquesta gent els ataco. Una gent que renega d’una sèrie de coses per després passar a unes altres de les que també renegaran…. bah! Deixem-ho estar!!”

Jaume Arnella ha engegat molts projectes a l’entorn de la música popular i tradicional, com els Sapastres que munta en dissoldre’s el Grup de Folk, o les seves extenses col·laboracios al Tradicionàrius, però ara, com sempre, anem a les arrels. Centenars de romanços i cançons han format part del seu repertori, i avui torna al Fes ta festa una de les primeres cançons participatives, Les Rondes del vi,  enregistrades en aquest cas, l’any 1969 pel romancer català per excel·lència del segle XX i encara del XXI, Jaume Arnella.