Inquietuds – Jesús Ventura i Barnet

Inquietuds – Jesús Ventura i Barnet

 

L’últim capítol d’aquesta sèrie de Clàssics de Cobla el volem dedicar a qui n’ha estat el seu impulsor al llarg de més de 10 anys: Jesús Ventura i Barnet. Jesús Ventura neix a Barcelona l’any 1960 i des de la infantesa va absorbint el llegat cultural del seu pare, Josep Ventura i Salarich (per cert, sense cap lligam familiar amb l’històric i popular innovador de la sardana Pep Ventura).

El pare, Josep Ventura, impressor d’ofici, va ser un insigne sardanista en el sentit més ampli del terme. Sense ser-ne músic sí que es convertí en un expert cronista i crític, que ja de gran va promoure i presentar el programa Rotllana Oberta, els anys 90, a Catalunya Ràdio. El fill, Jesús, coincidirà en el temps, en competència en antena amb el pare, presentant quasi de forma simultània, el Fes ta Festa des de l’any 1989 a Ràdio 4. El programa que, 20 anys més tard, es reconvertia en aquest format internàutic del mateix nom.

Tornem però, als inicis: Jesús Ventura, quan té 10 anys entra al Conservatori Municipal de Barcelona i viu, des de ben jove, l’ambient de la sardana i el so de la cobla, que acabarà convertint-se en l’objectiu més gran de la seva vida professional.

Als 18 anys, mentre continua ampliant els seus estudis musicals, es posa a treballar a la impremta del seu pare. Ben aviat pateix un accident molt greu amb les màquines del taller, que li destrossen literalment la mà dreta, motiu pel qual, veu truncada momentàniament la seva formació musical. Tossut de mena, no es deixa vèncer per les circumstàncies i acomodant-se a la nova situació, aprèn a tocar de nou el flabiol, el tiple i el saxòfon, instruments que li han de ser adaptats per poder-los interpretar amb una mà sola. Res no impedeix Jesús Ventura seguir el seu camí com a instrumentista, compositor i finalment, director de cobles tan insignes com la Mediterrània, de la qual n’és fundador, o la Mil·lenària (de Perpinyà), la Catània, la Sabadell, la Juvenil de Bellpuig, la Cobla de Cambra de Catalunya o la Ciutat de Girona.

Jesús Ventura mor el 18 de maig del 2022, a Sabadell, ciutat on havia fixat la seva residència.

En aquest darrer Clàssics de Cobla, convertit avui en un homenatge breu a la llarga faceta del Jesús Ventura compositor, anem a escoltar una de les seves sardanes de joventut, ja meticuloses en el disseny i innovadores en les harmonitzacions i la instrumentació, que la Cobla Mediterrània enregistra l’any 2009 i presenta en el disc Inquietuds, dedicat a l’obra primerenca de Jesús Ventura i Barnet, amb un seguit de composicions seves com aquesta mateixa, Inquietuds, que dona nom al disc, i que va escriure l’any 1986 per dedicar-la als seus pares Josep i Maria per als qui, al llarg de tota la seva vida, va sentir una devoció profunda. Inquietuds, de Jesús Ventura.