Joan Pau Giné – “Adiu, ça va?”

Joan Pau Giné – “Adiu, ça va?”

Càpsula número 84

 

La cançó que torna avui ens acosta novament a la Catalunya Nord. Joan Pau Giné forma part de la història de la Nova Cançó al nord del Pirineus. Neix el 1947 a la població rossellonesa de Bages, on s’hi ha instal·lat el seu pare tarragoní de naixement, com molts altres exiliats, fugint de la dictadura franquista. Joan Pau Giné es centra en tota mena d’activitats relacionades amb la cultura, com el teatre, la poesia i la cançó. També és un gran contador d’acudits que sempre alternava amb les cançons en els seus recitals. Després de viure una llarga temporada a París, el 1973 torna a casa i comença a escriure les cançons que el faran més popular, com la que escoltarem d’aquí un moment. Joan Pau Giné canta molt directe, sense embuts i tractant d’unir sempre a les seves cançons, la poesia, la reivindicació i l’humor. El 1976 abandona el francès com a llengua del repertori i es dedica plenament a la seva cultura materna, la catalana, com explicava ell mateix en aquest vell enregistrament dels anys 80.

“Això és l’any 76, vai començar de cantar fent colla amb la Maria Andrea, d’Ortafà, que també al mateix temps que jo –era força més jove que jo–, se va posar també a escriure en català i a cantar en català, i vam fer l’any 76 un centenar de recitals per tot arreu aquí al Departament, per nos fer conèixer. Això va fer que a copi i copi de cantar se’ns va conèixer. Després donca hi va haver el Festival de Bages el 1977, que van organitzar amb companys de Bages, i el 78, dos anys després d’haver començat de cantar, vai enregistrar a Toulouse un disc que se’n diu Adiu ça va. El disc ha tingut molt èxit, justament l’èxit ve del públic”.

La veu de Joan Pau Giné ha estat rescatada de l’arxiu sonor i cedida per Ràdio Arrels. La carrera de Joan Pau Giné va ser curta, arran la seva mort en accident de trànsit el 1993, als 46 anys d’edat, quan tornava d’un bolo. L’impacte d’aquest artista, a més a més de fer-se evident en el seu funeral multitudinari, ho és també i queda palès en el fet que el 2010 es crea el Col·lectiu Joan Pau Giné amb l’objectiu de preservar-ne la memòria i potenciar i donar suport als cantants i grups que canten en català a Catalunya Nord, que es poden quantificar a l’entorn d’uns 300. Un fet que, dissortadament, esdevé massa desconegut al sud dels Pirineus. La cançó que torna avui al Fes ta festa, és precisament la que anunciava ell mateix, una de les més populars del cantautor rossellonès, enregistrada de forma totalment acústica i artesanal a l’església del poble rossellonès d’Ortaffà l’any 1978 i que va ser editada pel segell discogràfic Verseau. L’àlbum i la cançó duen per títol Adiu, ça va. Amb la veu, la guitarra i la bicicleta de Joan Pau Giné, És un dels llegats d’aquest artista, músic, poeta i cantautor que torna avui al Fes ta festa