Joan Ramon Bonet – L’amor perdut

Joan Ramon Bonet – L’amor perdut

Càpsula número 30

 

Mariner mercant d’ofici primer, després músic i futur fotògraf com a professió definitiva,  des de Ciutat de Palma, Joan Ramon Bonet s’incorpora a Els Setze Jutges l’any 1965, ampliant el petit grup de músics arribats de fora del territori estricta del Principat. La primera, Maria del Carme Girau des del País Valencià. Tots treballen perquè el fenomen d’Els Setze Jutges es divulgui a través dels territoris de parla comuna. Tots i cadascun d’ells, amb els seus accents i les seves particulars tradicions musicals i poètiques. La veu i la guitarra de Joan Ramon Bonet passen a ocupar amb les seves cançons el lloc número 11 d’Els Setze Jutges. Entre el mar i la fotografia, la vocació musical de Joan Ramon Bonet arriba sens dubte a través de les influències musicals que li arriben de la chanson francesa, quan ja sent, de ben petit, els discos dels seus pares.

“Gent com la Maria del Mar i jo, vivíem dels discs que ens feia arribar mon pare i ma mare, que els aconseguien a França, del Jacques Brel –bé, en aquella època encara no el coneixíem–, sobretot era Georges Brassens i altres que no ens agradaven tant però que al menys escoltàvem gent que quan cantava no deia tonteries, no deia bajanades. En Els Setze Jutges ens vàrem divertir molt, cadascú cantava tot lo malament que sabia o que podia, i varen quedar els bons, que encara continuen, no importa repetir qui son perquè no són bons, són sensacionals. Els altres ens vàrem anar acabant quan ens vàrem deixar de divertir i vàrem veure que per continuar allò, ho havíem de fer molt millor i que ja ens havíem divertit prou. Les meves cançons no volien ser cançons protesta, jo no vaig voler fer res de cara a fora. Jo vaig dir el que pensava que s’havia de dir, però sense un ànim d’iniciar ningú ni d’ensenyar ningú”

Quan deixa la cançó, Joan Ramón Bonet s’estableix ja definitivament de fotògraf. Tal com diu Joan Ramon, entre els bons que queden en els Setze Jutges, hi és la seva germana petita, la Maria del Mar, que farà també el mateix camí en vaixell de Palma a Barcelona, però aquesta és una altra història que també ens aportarà més cançons per fer tornar al Fes ta festa. Com la majoria de composicions de Joan Ramon Bonet, en la que avui recuperem, el mar hi té tot el protagonisme. Es titula L’amor perdut. una cançó del disc primer de Joan Ramon Bonet, escrita a Mallorca i enregistrada l’any 1965 a Barcelona, per al segell Edigsa.