Joan Romeu – “El mercat del Ram”

Joan Romeu – “El mercat del Ram”

Càpsula número 56

 

Juntament amb Pau Riba o Guillem d’Efak, entre d’altres, Joan Romeu és un dels il·lustres rebutjats per entrar a formar part d’Els Setze Jutges. Avui farem tornar una cançó d’un home de ciències i lletres alhora: Joan Romeu. Perquè això sí és possible: les humanitats es poden trobar en qualsevol racó de la vida i la cultura. Durant molts anys vam sentir el doctor Joan Romeu, donant consells a la ràdio i a la tele, sobre sexualitat i relacions de parella, perquè aquesta era una de les seves especialitats, dins del camp de la psiquiatria. Sempre amb un sentit de l’humor molt directe i corrosiu, sense embuts, engrescador i molt divertit. Malauradament la mort el va sorprendre l’any 2017, deixant-nos però el record de les seves compareixences carismàtiques als mitjans de comunicació. Com a músic i com a ciutadà interessat per la cultura, quan enregistra els seus primers discos l’any 1968, ja ha de conviure amb la censura irracional del règim franquista.

“Què passava l’any 1968?. Doncs mira, per exemple, un llibre com el de Kinsey, que a sobre és avorridíssim, però és interessant, estava prohibit, i a la llibreria on el vaig anar a comprar, me’l van treure amagat de dintre i em van dir: l’altre dia va venir la policia per endur-se’l. I mira que és avorrit el Kinsey, però bé, possiblement hem evolucionat però també mantenint una sèrie de creences irracionals o d’expectatives irracionals o de valors, o de normes, o d’imposicions quasi quasi. Això ha de ser així!, i aleshores no tothom té les idees suficientment clares”.

Però Joan Romeu abans de doctorar-se en psiquiatria i neurologia, centrat sobretot en la sexologia, va ser jove i va agafar la guitarra per posar-se a cantar les seves cançons. Rebutjat, com dèiem, pels Setze Jutges i sense arribar a integrar-se del tot en el Grup de Folk, sí que hi va estar vinculat, provinent de l’Esquella, l’agrupació de músics, poetes, artistes diversos i activistes culturals del barri barceloní de Gràcia. En una ocasió, en un dels seus concerts, Joan Romeu experimenta amb una altra de les seves passions del moment, la màgia, barrejant-la amb la música: a la primera part, una estona de jocs de mans i a continuació, el recital de cançó. L’any 1968 enregistra tres discos, d’un dels quals destaquem el seu hit particular, la cançó que confesso personalment m’ha acompanyat sempre des que la vaig sentir per primera vegada: Joan Romeu cantava així la seva particular visió del Mercat del Ram.

Llangonisses, ciris, porcs i capellans convivint junts en una mateixa cançó. És el Mercat del Ram, la cançó que torna avui a Fes ta festa, editada pel segell discogràfic Subur l’any 1968, escrita, cantada i enregistrada per Joan Romeu, el mateix que uns anys més tard, acabada la carrera de psiquiatria, coneixeríem com a Dr. Romeu. Sí, el de la sexologia a la tele, fins que el sorprèn la mort l’any 2017.