Joan Tomàs i la Capella de Sant Pacià

Joan Tomàs i la Capella de Sant Pacià

Cartell Pastoral – Fons JTP

L’antiga parròquia de Sant Pacià, a Sant Andreu de Palomar, havia estat destruïda per un incendi durant la Setmana Tràgica, del 1909. Després d’un temps d’abandonament, l’any 1922 es va procedir a la seva restauració amb la construcció del campanar i s’hi van reprendre les funcions de culte.

El 1923 Joan Tomàs va ser nomenat director del cor d’homes dels Lluïsos de Sant Andreu de Palomar, a l’Ateneu Sant Lluís Gonzaga. Tenia vint-i-set anys. L’any 1929 l’església va passar a ser parròquia i aquell cor es va convertir en la Capella de Música de la Parròquia de Sant Pacià. Més tard seria l’Orfeó Lluís Millet.

Els primers anys, el cor va participar en diversos concerts i en alguna audició a Ràdio Barcelona. Precisament, en un guió d’aquesta emissora de l’any 1929 hi apareix la referència d’una d’aquestes emissions on s’explica que el dilluns 11 de febrer, a les deu del vespre, el “Coro del Ateneo San Luís Gonzaga de San Andrés”, dirigit per Joan Tomás, va cantar obres de Lluís Millet, Mendelsshon, Beethoven, Grieg, entre d’altres, i l’Himne a Sant Lluís, composició pròpia del mestre Joan Tomàs.

Programa del concert celebrat el 23 d’octubre de 1949, en homenatge al mestre Joan Tomàs amb motiu del XXVè aniversari com a director de la Capella de Música del Centre Sant Lluís Gonzaga. Fons JTP

L’any 1942, acabada la guerra, el cor va reiniciar les activitats amb un concert de Santa Cecília interpretant obres de Tomàs, Romeu, Motzzi i Montes. Més tard, l’any 1944, va aconseguir el primer premi en el concurs d’interpretació del Gran Aplec Pasqual i el mateix any va guanyar el concurs de Caramelles de l’Ametlla del Vallès.

L’orfeó interpretava sobretot música religiosa i popular, així com diverses obres del mateix Joan Tomàs, com ara “El Colmenero Divino”, amb lletra de Tirso de Molina, o l’obra “Pastoral”, amb lletra de Domènech Puga. Totes dues per cor i orquestra.

El 23 d’octubre de 1949, la Capella de Música del Centre Sant Lluís Gonzaga i l’Orfeó Català, van celebrar un concert al teatre Odeón, en homenatge al mestre Joan Tomàs amb motiu del 25è aniversari com a director de la Capella. En aquest concert es van cantar, entre d’altres, cinc peces compostes per ell.

Aquell concert va despertar molt d’interès entre els veïns de Sant Andreu, i és que Joan Tomàs va dirigir aquest cor durant més de trenta anys, fins el 1954.