Joc de Carrom

Joc de Carrom

INTRODUCCIÓ

– Hola Lourdes. Avui et porto una sorpresa!
Hola Òscar, no serà un joc?
– Efectivament però avui et porto un joc tradicional molt diferent a la resta però que alhora et resultarà molt familiar!
Com pot ser un joc diferent però molt familiar? El conec?
– Si et dic la paraula Billar que em diries ????
Home Òscar… I tant que el conec!
– Doncs avui parlarem d’un billar molt peculiar, el que anomenem el billar de dits i que té un nom que el sap tothom: Carrom!
Sabies que podem jugar al billar en una taula quadrada?
– Ostres !!!!! explica’m com, que em moro de ganes de jugar-hi!

BREU EXPLICACIÓ

Què en sabem del Carrom? Explica’m una miqueta d’història…
– Segons algunes interpretacions és un joc que es remunta de l’Antic Egipte on es diu que s’hi ha trobat taulers en les tombes faraòniques, però també hi ha altres experts que comenten que és dels jocs tradicionals més moderns i que és un joc per recrear-se els nadius de l’ India, volen imitar les taules de “snookker” dels antics colons anglesos!
Sigui com sigui, el que si sabem segur és que és un dels jocs més jugats a l’Índia a partir del segle XIX tant a nivell familiar com a nivell competitiu.
I només el podem jugar a l’Índia?
– No! tot i que a l’Índia és considerat esport nacional, també el juguen a països tan diversos com Afganistan, Nepal, Maldivas, Sri Lanka, Malasia o el Iemen.
Déu n’hi do, està força escampat!
I tant, de fet està tan escampat que hi pots jugar a tot el món i és fàcil trobar federacions del joc a molts països. Va ser cap els anys 50 del segle XX que es va produir un esforç d’unificació i estandardització de normes i condicions de joc, creant-se la All India Carrom Federation i la publicació del seu reglament oficial.
D’aquesta manera van incrementar els països on es jugava de manera que al final es va crear la Federació Internacional de Carrom que organitza competicions a nivell mundial  !!!

Caram, que interessant el Carrom. I com s’hi juga?
– És un joc bàsicament d’habilitat i punteria, que es juga amb els dits i els discs llançadors que serveixen per empènyer les fitxes als forats dels extrems del tauler.
Cada jugador tria un color entre blanques i negres. A cada torn, un jugador llença el percutor ( disc llançador com si fos el tac del billar) des de la zona de llançament delimitada en el tauler i endavant o endarrere per tocar una de les seves fitxes i introduir-les en el forat.
A diferència del billar, hi ha una peça vermella que s’anomena la Reina i que podem introduir en un forat després d’haver colat la nostre primera fitxa i abans de colar la darrera i a més en aquella jugada o màxim la següent estem obligats a colar una fitxa nostra sinó la reina torna al centre de la taula!!
Quan hem introduït la reina, els jugadors miren de colar les seves fitxes abans que la resta. Quan un jugador ha colat les seves fitxes acaba el joc.
El guanyador rep 1 punt per cada fitxa del contrari que quedi al tauler i 3 per la reina.
I fins quan es juga?
Doncs es juguen tantes partides fins arribar a 25 punts o a la millor puntuació després de 8 partides.
Ostres! Realment és un joc molt interessant i molt emocionant, oi?
– Realment és un joc de molta concentració però amb  partides molt, molt emocionants!!

RELACIÓ AMB CATALUNYA

– I quina relació té el joc amb Catalunya?
– El Carroms és un joc del món, mai millor dit i per nosaltres un dels millors representants del joc Hindú o Nepalí.
Per aquest motiu sempre el portem a les activitats que fem amb la associació Options Catalunya-Nepal amb qui compartim aquest esperit de germanor entre Catalunya i Nepal units per un dels nostres voluntaris d’origen nepalí com és el molt estimat Surath.
Òscar: juguem un Carrom?
– Som-hi Lourdes. Vaig a buscar-lo!