Tancar la caixa

Tancar la caixa

INTRODUCCIÓ

– Hola Lourdes! Avui parlarem d’un joc molt mariner…
– Hola Òscar! Un joc mariner? Ja ho sé: la morra!
– No! Tot i que sigui la morra un dels meus jocs preferits, avui parlarem d’un joc de taula tradicional relacionat amb mariners i pescadors.

– Ostres Òscar! Els mariners jugaven a jocs de taula? No es maregen els jocs?
– Doncs no! Tot i que pugui semblar al contrari, es tracta d’un joc de daus!
– Vinga, no esperis més i explica’m com és el TANCAR LA CAIXA.

BREU EXPLICACIÓ

– Que en sabem del joc ?
– El TANCAR LA CAIXA és un joc de mariners i pescadors, gent que a causa de la seva feina són grans jugadors. Els jocs de cartes i daus són els jocs preferits per la gent de mar.

Expliquen que els primers jocs van ser relacionats a les costes d’Anglaterra en el segle XVIII i que mitjançant els viatges arreu d’Europa ha esdevingut el joc preferit dels mariners de la Normandia i altres regions de la costa francesa on també fa més de 200 anys que s’hi juga. Gairebé tots els vaixells que salpaven ho feien amb un tauler i d’aquesta manera aconseguien matar el temps durant les llargues hores de trajecte navegant.

– Caram, que interessant! I com s’hi juga?
– La particularitat d’aquest joc és que del mateix joc, coneixem dues maneres diferents de jugar-hi.
– Però en el món del joc no hi ha una manera única de jugar?
– Com pots veure, la riquesa del joc radica en el fet que molts jocs poden “evolucionar” en funció de la gent que hi juga i de l’enginy dels mateixos.
– I doncs, quina és la primera manera de jugar-hi?

TANCAR LA CAIXA és un joc per dos o més jugadors, en el que l’objectiu és aconseguir tancar les diferents caixes (pestanyes) mitjançant els números que s’obtenen llençant dos daus de sis cares.
El joc consta de dos daus, nou caixes numerades de l’1 al 9 i un espai per llençar el dau.
En el torn d’un jugador, totes les caixes estan obertes amb els números al descobert. El jugador llença els dos daus i un cop estan a la vista els daus això li permet tancar la suma dels dos daus o les caixes corresponents als dos números per separat. Per exemple, si un jugador treu un 4 i un 5, pot tancar el 9 o el 4 i el 5 per separat.
El jugador pot continuar jugant mentre pugui tancar caixes, encara que només sigui una de les dues, però quan el jugador no pugui tancar cap caixa amb una tirada queda bloquejat i suma totes les caixes obertes. Després és el torn de l’altre jugador que també queda bloquejat quan no pugui tancar cap caixa.
El jugador que tingui una puntuació més alta és el perdedor. Finalment el jugador que arribi o superi els 45 punts, queda eliminat.

– I la segona manera de jugar? Com es diferencia?
– Doncs la manera de jugar és igual que l’anterior però alhora de tancar podem tancar suma dels daus, caixes per separat o una combinació de dos números que també resulti la suma !!! Per tant, aquí introduïm la combinatòria i deixa de ser únicament un joc d’atzar.
– Em pots posar un exemple?
– I tant! Si per exemple els daus mostren un 6 i un dos, podem tancar el 8, el 6 i el dos, o el 5 i 3 o 1 i 7, és a dir qualsevol de les combinacions que sumades donin 8!
– Uala! Però això complica més el joc no?
– Sí, però també li dona molt més poder de decisió al jugador! A nosaltres ens agrada més aquesta segona manera de jugar.

RELACIÓ AMB CATALUNYA

– I quina relació té el joc amb Catalunya?
– En tractar-se d’un joc mariner interpretem que ens ha arribat de la mateixa manera que ens va arribar la Morra, i que ha estat un joc que s’ha jugat en tavernes i llocs foscos igual que el joc de la Morra.

De ben segur que la majoria de Tavernes del nostre territori han vist baralles i discussions entre mariners originades per les trampes o derrotes mal digerides ja que igual que la resta de jocs mariners aquest també ha estat associat a apostes.

– Òscar! Segur que hauria estat apassionant veure els mariners jugant al TANCAR LA CAIXA…
– Doncs si Lourdes, però hauríem d’estar preparats per sortir corrent!