Joc del Bagh Chal
INTRODUCCIÓ
– Hola Lourdes! Què en saps del Nepal?
– Hola Víctor, doncs força coses. Que està a la falda sud de l’Himàlaia, que la seva bandera és l’única del món que no és quadrada, que fa no massa anys hi va haver un gran terratrèmol…
– Prou, prou, veig que estàs informada. Però sabries dir-me a què juguen?
– Ui, la veritat és que no.
– Al Nepal i a les muntanyes de la serralada de l’Himàlaia com ara el Tibet, tenen un repertori de jocs molt ric i variat, i molts ens han arribat a nosaltres. Com el CARROMS que en parlarem en un altre programa i el BAGH CHAL, el nostre protagonista d’avui.
– De què va?
– El BAGH CHAL és un joc per a dues jugadores de cacera asimètric. És a dir: que cada jugador té un nombre diferent de peces i que es mouen de manera diferent segons el que representin.
Un jugador juga amb quatre tigres i l’altre amb vint cabres. El tauler és similar al de l’ALQUERC, és a dir un conjunt de cinc línies per cinc línies a les que es tracen les dues diagonals del tauler i amb les interseccions entrellaçades formant un quadrat.
– S’hi juga a les caselles o a les interseccions?
– S’hi juga a les interseccions. Es comença amb els quatre tigres col·locats a les quatre cantonades.
El jugador que tingui les cabres les col·locarà d’una en una al tauler. A cada cabra col·locada, el jugador que té els tigres ha de moure un tigre a una casella veïna. Les cabres no es podran moure fins que estiguin totes al tauler.
– Però l’objectiu quin és?-
Hi ha dos objectius diferents, un per cada jugador. Els tigres han d’aconseguir menjar-se cinc cabres i les cabres han d’aconseguir bloquejar, és a dir deixar sense moviments als tigres.
– I com es mengen els tigres a les cabres?
– Si hi ha un tigre al costat d’una cabra i la casella immediatament següent està buida, el tigre saltarà pel damunt de la cabra i serà menjada.
– Pobres cabres.
– Sí, i a més el seu objectiu és més difícil d’assolir que el dels tigres.
RELACIÓ AMB CATALUNYA
– I qui juga a Catalunya?
– A Catalunya ens arriba de dues maneres: a través de la comunitat nepalí i a través dels molts projectes de col·laboració que existeixen al Nepal. Catalunya i Nepal són dues terres que malgrat estan molt allunyades una de l’altra, han anat teixint relacions afectives molt fortes.
– Em podries dir dos exemples?
– La fundació Viky Sherpa que fa molts anys que ajuda en el tema escoles i l’associació Options Catalunya-Nepal de Vic que col·labora en diferents projectes.
– Ah! i els taulers de jugar i les fitxes són autèntiques obres d’artesania, preciosos.
– I com es poden aconseguir si no anem al Nepal?
– Una bona manera és demanant que et portin taulers algun dels muntanyencs o cooperants que hi vagin.
– Ja, però jo vull anar personalment al Nepal, veure les muntanyes i jugar.
– Va doncs, vinga, anem-hi.