Joc del Bagh Chal

Joc del Bagh Chal

INTRODUCCIÓ

– Hola Lourdes! Què en saps del Nepal?
Hola Víctor, doncs força coses. Que està a la falda sud de l’Himàlaia, que la seva bandera és l’única del món que no és quadrada, que fa no massa anys hi va haver un gran terratrèmol…
Prou, prou, veig que estàs informada. Però sabries dir-me a què juguen?
Ui, la veritat és que no.

Al Nepal i a les muntanyes de la serralada de l’Himàlaia com ara el Tibet, tenen un repertori de jocs molt ric i variat, i molts ens han arribat a nosaltres. Com el CARROMS que en parlarem en un altre programa i el BAGH CHAL, el nostre protagonista d’avui.
De què va?

BREU EXPLICACIÓ

– El BAGH CHAL és un joc per a dues jugadores de cacera asimètric. És a dir: que cada jugador té un nombre diferent de peces i que es mouen de manera diferent segons el que representin.
Un jugador juga amb quatre tigres i l’altre amb vint cabres. El tauler és similar al de l’ALQUERC, és a dir un conjunt de cinc línies per cinc línies a les que es tracen les dues diagonals del tauler i amb les interseccions entrellaçades formant un quadrat.
S’hi juga a les caselles o a les interseccions?
S’hi juga a les interseccions. Es comença amb els quatre tigres col·locats a les quatre cantonades.
El jugador que tingui les cabres les col·locarà d’una en una al tauler. A cada cabra col·locada, el jugador que té els tigres ha de moure un tigre a una casella veïna. Les cabres no es podran moure fins que estiguin totes al tauler.

Però l’objectiu quin és?-
Hi ha dos objectius diferents, un per cada jugador. Els tigres han d’aconseguir menjar-se cinc cabres i les cabres han d’aconseguir bloquejar, és a dir deixar sense moviments als tigres.
I com es mengen els tigres a les cabres?
Si hi ha un tigre al costat d’una cabra i la casella immediatament següent està buida, el tigre saltarà pel damunt de la cabra i serà menjada.
Pobres cabres.
Sí, i a més el seu objectiu és més difícil d’assolir que el dels tigres.

RELACIÓ AMB CATALUNYA

I qui juga a Catalunya?
– A Catalunya ens arriba de dues maneres: a través de la comunitat nepalí i a través dels molts projectes de col·laboració que existeixen al Nepal. Catalunya i Nepal són dues terres que malgrat estan molt allunyades una de l’altra, han anat teixint relacions afectives molt fortes.
Em podries dir dos exemples?
La fundació Viky Sherpa que fa molts anys que ajuda en el tema escoles i l’associació Options Catalunya-Nepal de Vic que col·labora en diferents projectes.

– Ah! i els taulers de jugar i les fitxes són autèntiques obres d’artesania, preciosos.
I com es poden aconseguir si no anem al Nepal?
Una bona manera és demanant que et portin taulers algun dels muntanyencs o cooperants que hi vagin.
Ja, però jo vull anar personalment al Nepal, veure les muntanyes i jugar.
Va doncs, vinga, anem-hi.