Joc del Molí de nou

Joc del Molí de nou

INTRODUCCIÓ

– Hola Lourdes, juguem a un joc molt antic?
Com d’antic?
– De l’Antic Egipte.
Em va agradar molt Egipte.
– La civilització egípcia ens va deixar molt llegats, entre d’altres jocs com el que en parlarem avui, un dels jocs que ha perdurat fins els nostres dies sense gairebé variacions, el molí de nou.
Va doncs cap a Egipte.
– No només anirem a Egipte ja que s’han trobat taulers de Molí de nou a Troia, a una tomba de l’Edat de Bronze a Irlanda i en una construcció funerària d’un rei víking i apareix al llibre d’Alfons X el Savi i fins i tot Shakespeare l’esmenta. Vaja! un súperjoc.
Ole, ole viatjarem per molts països…

BREU EXPLICACIÓ

– Sí. El molí de nou és com un tres en ratlla però presenta alguna característica que el fa tan atractiu al llarg de tants i tants segles. Pertany a la família de jocs de captures.
Els dos jugadors tenen 9 fitxes cadascú. En un tauler format per tres quadres un dintre de l’altre, i units per unes línies que parteixen de la meitat de les línies de cada quadre i que van fins a la meitat de la línia del quadre següent interior. La part central del quadre petit o interior no està unida per línies.
Uf, és més fàcil dibuixar-lo que explicar-lo.
– Tens raó, però això és ràdio. Els jugadors per torns van posant les seves fitxes a les cantonades dels quadres i a les interseccions formades per les línies que travessen els quadres. Quan un jugador aconsegueix posar-ne tres fitxes seves alineades pot eliminar i treure del tauler una fitxa del contrari. Perquè l’alineació sigui correcta els punts han d’estar units per línies.
Ja ho has dit, un tres en ratlla, però amb més fitxes.
Sí, però aquest no és l’únic canvi. Les fitxes posades al tauler no es poden moure fins que tots dos jugadors han jugat les seves nou fitxes. A partir d’aquest moment es podran moure les fitxes pel tauler, sempre resseguint les línies, de casella en casella i sense saltar. Sempre que es formin alineacions de tres fitxes es traurà una fitxa de l’adversari. Quan un jugador només tingui tres fitxes, sí que podrà saltar diverses caselles. Guanya qui captura 7 fitxes del contrari o altrament dit, qui deixa l’adversari amb dues fitxes.

RELACIÓ AMB CATALUNYA

Aquest joc l’he vist a activitats de l’Anònima.
Sí, és un joc que ens agrada molt, per la seva senzillesa de normes i l’estratègia que has d’emprar.
A Catalunya es conserven molins de nou gravats a la pedra d’alguna església. El més curiós de tots és el tauler que hi ha gravat a una paret vertical a l’interior de l’església de la Mare de Déu del Castell a Sant Llorenç del Montgai a la Noguera.
Què dius? Un tauler gravat verticalment dins la paret interior d’una església? Com i quan hi devien jugar?
Evidentment que aquell tauler originàriament no hi era, allà. El devien posar en alguna reconstrucció del temple i allà s’hi va quedar. De ben segur que la majoria de visitants no saben que allò és un joc i molt menys explicar com va arribar allà.
L’anem a veure?
– Sí, però no hi podrem jugar.
No t’hi amoïnis, ja agafaré un tauler. Anem-hi!