Joc del Parxís

Joc del Parxís

INTRODUCCIÓ

– Hola Lourdes! Avui parlarem d’un joc que estic segur que és dels jocs a què més has jugat!
Hola Òscar, vols dir? Mira que jugo molt a molts jocs!
Avui parlarem del PARXÍS!
Caram! Doncs l’has encertat. Com em coneixes…
– Per explicar-te el joc del PARXÍS, ens traslladarem en el temps i viatjarem fins a l’Índia en el segle VI després de Crist.
És d’on coneixem el parxís?
Doncs si. Millor dit, el pachisi que és l’ascendent del nostre conegut Parxís i que ja tenia la forma actual del tauler. EL joc ha evolucionat amb els materials utilitzats però no gaire en les normes i la manera de jugar.

BREU EXPLICACIÓ

Òscar, em pots explicar alguna coseta del Pachisi?
– I tant que si! El pachisi és un joc originari de l’Índia i el Pakistan, i el seu nom té l’origen en la paraula índia Pacis, que significa 25 que és la major puntuació que podem aconseguir amb les fitxes originàries que eren sis closques de cauri (un mol·lusc amb un costat concau i un altre pla que es feia servir com a daus). Sabem que existeix el joc des del segle VI perquè existeixen taulers gravats d’aquesta data al temple-cova de Ellora, a la regió del Decan. Saps quin era el significat del Pachisi?
Ostres no. Estic ben intrigada. Vinga, explica-m’ho!
Aquest joc té un gran contingut simbòlic ja que representa la reencarnació. Les fitxes simbolitzen l’home, que després de néixer en el centre, recorre el món en direcció Nord, est, oest o Sud per tornar a arribar a on ha nascut. Si no té sort o no pren la decisió correcta, és derrotat i mor. Per reencarnar-se ha d’arribar a la meta final!

Òscar, tot i que és un joc molt conegut, em pots explicar breument com s’hi juga?
– I tant. L’objectiu del parxís és fer un recorregut amb les teves fitxes ( 4 fitxes del mateix color) sortint de la casella inicial, recorrent totes la caselles del tauler i arribant a la casella central anomenada Charkoni. Per moure’s llances un dau i mous una de les quatre fitxes ( a triar entre les que puguis i estiguin en joc) per avançar-les fins a fer arribar-les totes 4 a destí. Entremig pots capturar fitxes contràries cosa que fa endarrerir els altres jugadors i et permet avançar més caselles a tu

RELACIÓ AMB CATALUNYA

I quina relació té el joc amb Catalunya?
A Catalunya i a tot el món! Qui no ha jugat al parxís a la seva vida? Segur que si entrem a la casa de la gent trobem un tauler de parxís.
A casa nostra el joc va arribar cap els anys 1910 i des de llavors ha estat un dels jocs més populars i al qual s’ha jugat en les situacions més curioses que et puguis imaginar com els soldats mentre feien guerra o a cada casa jugant diferents generacions en un mateix tauler.

Però hi ha alguna coseta més que està molt relacionada amb l’Anònima, oi?
– Doncs si Lourdes. El logo actual de la companyia de jocs l’anònima simbolitza un tauler de parxís amb una baldufa al centre. Els 4 colors del logo representen el que anomenem els colors lúdics, els 4 colors amb què ens mirem la felicitat juganera de totes les persones amb qui compartim la nostra passió per jugar !!
Caram! A partir d’ara, em miraré la vida amb uns altres colors.