Joc dels Escacs
INTRODUCCIÓ
– Hola Lourdes! Avui parlarem d’un joc força conegut.
– Hola Víctor, ja era hora.
– Avui parlarem dels ESCACS.
– Caram aquest el conec, és un gran joc.
– Si senyora, un grandíssim joc. De fet és conegut com el rei dels jocs de taula.
– Ah sí? Hi ha una reialesa lúdica?
– Sí i no. Es parla de la tríada màgica formada per tres grans jocs que representen tres gran cultures: l’AUALÉ, de l’Àfrica, considerat el príncep dels jocs; els ESCACS que avui veurem, de l’índia i Europa i catalogat com el rei dels jocs; i el GO d’Àsia considerat l’emperador dels jocs. Però dels altres dos ja en parlem en d’altres capítols.
– Aquest no cal que expliquis com s’hi juga. A moltes cases i escoles s’ha ensenyat i s’ensenya a jugar als escacs.
– Efectivament, els escacs gaudeixen de molta popularitat a casa nostra, amb molts clubs i entitats que organitzen campionats i ensenyen a jugar. Però no tothom sap la història dels escacs.
– Doncs ara que ho dius, jo no la sé.
Els escacs provenen, molt probablement de l’Índia, del joc de Caturanga, d’allà va passar a Pèrsia i d’allà a l’Europa medieval a través dels àrabs que van ocupar la península, tot i que també hi ha una ruta de penetració del joc a través dels víkings que comerciaven amb pobles àrabs.
El que és cert és que a l’Europa medieval el joc és converteix en joc de nobles i reis que veuen en ell una reproducció de la guerra.
El joc es va anar popularitzant fins a esdevenir tot un referent durant la Guerra Freda que entre els anys posteriors a la II Guerra Mundial i cap a principis dels anys 90 del segle XX van desenvolupar els dos blocs representats per la Unió Soviètica i els Estats Units d’Amèrica. Hi ha grans jugadors i partides memorables i noms com Fisher, Spasky, Karpov o Kasparov van reproduir als taulers les batalles entre els dos blocs.
– Però això no és desvirtuar el joc?
– Representava que qui millor jugava era més intel·ligent, però no sé que dir-te.
RELACIÓ AMB CATALUNYA
– I a Catalunya com entra?
La influència dels àrabs durant l’edat mitjana, amb qui es tenia força relacions comercials i s’emmirallaven matemàtics i savis cristians, va fer que els escacs s’introduïssin a Catalunya
Com ja hem dit, ara hi ha multitud de clubs i escoles a on s’hi pot anar a jugar, tot i que sovint podem trobar taulers i jugadors a bars i fins i tot a parcs públics, gent disposada a desafiar-te per tal de passar una bona estona compartint un tauler.
– Què més em pots explicar?
– Mira. El nom del joc ve dels quadrats del tauler. Aquesta forma es diu escaquer i d’aquí pren el nom.
– Mira per on resulta que ja ho sabia.
– Escac i mat!