Joc dels Escacs

Joc dels Escacs

INTRODUCCIÓ

– Hola Lourdes! Avui parlarem d’un joc força conegut.
Hola Víctor, ja era hora.
Avui parlarem dels ESCACS.

Caram aquest el conec, és un gran joc.
Si senyora, un grandíssim joc. De fet és conegut com el rei dels jocs de taula.
Ah sí? Hi ha una reialesa lúdica?
Sí i no. Es parla de la tríada màgica formada per tres grans jocs que representen tres gran cultures: l’AUALÉ, de l’Àfrica, considerat el príncep dels jocs; els ESCACS que avui veurem, de l’índia i Europa i catalogat com el rei dels jocs; i el GO d’Àsia considerat l’emperador dels jocs. Però dels altres dos ja en parlem en d’altres capítols.

BREU EXPLICACIÓ

Aquest no cal que expliquis com s’hi juga. A moltes cases i escoles s’ha ensenyat i s’ensenya a jugar als escacs.
– Efectivament, els escacs gaudeixen de molta popularitat a casa nostra, amb molts clubs i entitats que organitzen campionats i ensenyen a jugar. Però no tothom sap la història dels escacs.
Doncs ara que ho dius, jo no la sé.

Els escacs provenen, molt probablement de l’Índia, del joc de Caturanga, d’allà va passar a Pèrsia i d’allà a l’Europa medieval a través dels àrabs que van ocupar la península, tot i que també hi ha una ruta de penetració del joc a través dels víkings que comerciaven amb pobles àrabs.
El que és cert és que a l’Europa medieval el joc és converteix en joc de nobles i reis que veuen en ell una reproducció de la guerra.
El joc es va anar popularitzant fins a esdevenir tot un referent durant la Guerra Freda que entre els anys posteriors a la II Guerra Mundial i cap a principis dels anys 90 del segle XX van desenvolupar els dos blocs representats per la Unió Soviètica i els Estats Units d’Amèrica. Hi ha grans jugadors i partides memorables i noms com Fisher, Spasky, Karpov o Kasparov van reproduir als taulers les batalles entre els dos blocs.

Però això no és desvirtuar el joc?
Representava que qui millor jugava era més intel·ligent, però no sé que dir-te.

RELACIÓ AMB CATALUNYA

I a Catalunya com entra?

La influència dels àrabs durant l’edat mitjana, amb qui es tenia força relacions comercials i s’emmirallaven matemàtics i savis cristians, va fer que els escacs s’introduïssin a Catalunya
Com ja hem dit, ara hi ha multitud de clubs i escoles a on s’hi pot anar a jugar, tot i que sovint podem trobar taulers i jugadors a bars i fins i tot a parcs públics, gent disposada a desafiar-te per tal de passar una bona estona compartint un tauler.

Què més em pots explicar?
– Mira. El nom del joc ve dels quadrats del tauler. Aquesta forma es diu escaquer i d’aquí pren el nom.
Mira per on resulta que ja ho sabia.
– Escac i mat!