Joc d’infants

Joc d’infants

INTRODUCCIÓ
En aquest capítol introduïm paraules relacionades amb Joc d’infants o joc infantil, és a dir, paraules que ens relacionen llengua i joc per infants tot i que alguna d’elles es pugi usar en un altra categoria que no sigui la pròpiament infantil. Aquestes paraules segons Pompeu Fabra relacionen nens i nenes amb la seva activitat principal com és el joc, una activitat que quan ens fem grans no hauríem de perdre.

PARAULES: DEFINICIONS I CURIOSITATS
Entre les paraules que estan en desús, podem trobar-ne algunes tant curioses com:

BARRISCA – Joc de nois que es juga amb bales o ballarugues.
– Sabeu que és una ballaruga?
– Doncs és una terme per referir-nos a un tipus concret de baldufa!

CAVALL BERNAT – Joc d’infants en que un dels jugadors es posa ajupit i els altres li salten i se li van posant al damunt. Com a curiositat cal remarcar que Cavall Bernat és el nom d’una de les muntanyes més conegudes del Santuari de Montserrat i que també dona nom a un agrupament escolta de la ciutat de Manresa.

CLOTXA – Joc d’infants en què es tracta de ficar una moneda, una pedra, etc, en un clot circular fet a terra i tirant-la-hi des de certa distància, i guanya qui la fa anar a dins o més a la vora.
També és un menjar típic i força exclusiu del poble d’Ascó durant les Festes de Sant Antoni, als voltants del 19 de gener. Els ingredients de la clotxa tradicional de la Ribera d’Ebre són: pa de pagès, arengades, ceba, tomàquets, alls, oli d’oliva i sal.
– Us podem assegurar que aquesta barreja és molt molt contundent.

COUDINAR – Joc de la mainada consistent a imitar el coure menjar.
– Nosaltres en diem jugar a fer cuinetes.

EMBOTXAR – Amb la botxa que hom tira treure una altra botxa del lloc on és.
– Què vol dir una botxa?
– Doncs ho sabrem en un proper capítol!

FLÈNDIT (o flendi) – Joc de nois que consisteix a llençar des de determinada distància un objecte a propòsit perquè, amb el cop que li dóna, faci sortir d’un quadre marcat a terra les monedes, els cartrons, etc. Tot el que hi ha dins.
– A Tàrrega, una de les associacions que agrupa persones de diferents àmbits associatius i molt important al territori en l’organització d’esdeveniments lúdics i culturals s’anomena FLÈNDIT.
– Efectivament.

GEP – Jugar a tirar-se amb força una pilota a l’esquena els uns als altres

PEDRALTA – Jugar a PEDRALTA és jugar a tirar enlaire i tomar pedretes fins a cinc, segons certes regles.

PESCALLAR – És entretenir-se a pescar amb ormeigs simples la mainada.

SACO – Nom vulgar del joc de pilota a mà i de paret.
– Voleu que fem un sacrilegi lingüístic?
– Quan diem que anem de pressa a vegades s’escapa una frase castellana: anem a saco!

SORTIJA – Joc en què, corrent a cavall, es tracta d’enfilar amb una llança, canya, etc., una anella penjada. És un joc de carrer en què, passant corrent, es tracta de pescar amb un bastó proveït d’una punxa, amb una badoquera, etc., fruita que hi ha surant en l’aigua d’un cubell.
– Si voleu veure com juguen al joc de la SORTIJA, podeu anar a la Corrida de Puigreig pels voltants de Sant Antoni a finals de gener. És molt espectacular veure jugar-hi!

I quines paraules són les més conegudes ?

ÀBAC – Tauler o marc proveït de filferros paral·lels, amb boles foradades que corren al llarg d’aquests, usat per a fer càlculs aritmètics.
– Tot i ser una joguina, té un component pedagògic molt important ja que s’utilitza específicament com a element per aprendre a comptar.

BOLA – Cos esfèric generalment de vori o fusta. Les boles de jugar al billar: una bola de jugar a criquet, boles numerades per jugar a la plena, fer un sorteig, boles blanques i negres, per a votar per o contra, si o no, les boles d’un àbac o tauler comptador…
Bola o bala? El terme bala, també es refereix a una cos esfèric que nosaltres associem al terme canica. Malauradament la utilització comuna del terme bala està lligat a les armes de foc.

CUCANYA – Antena llisa i ensabonada per la qual cal enfilar-se o caminar per agafar com a premi un objecte lligat a un dels seus extrems. Terme utilitzat també per anomenar els jocs infantils en Festes Majors. Per tant, tot i que no es refereix pròpiament al joc de la CUCANYA, aquesta paraula continua mantenint una referència lúdica.

ESCARBAT – Escarbat bum bum, nom d’un joc infantil. Cantem la tonada de la cançó?

ENJOGASSAT – Dit especialment dels infants, de la gent jove, quan estan lliurats a llurs jocs o que sempre estarien jugant, fent entremaliadures, etc…

GRONXADOR – Corda que penja fixada pels seus dos caps a una biga, travesser, etc. A propòsit per a gronxar-se. Saps que una paraula semblant a gronxador i sinònima és AGRUNSADORA?

REI – En el joc de l’OSSET, la part oposada a la que s’anomena botxí.
– Actualment no té res a veure amb el joc i malauradament cada dia és una paraula i un significat més qüestionat.
– Certament.

RUTLLA – És el CÈRCOL. És un joc molt jugat pels nostres avis i àvies i que quan la gent té la oportunitat de jugar és molt atractiu. És un dels jocs estrella en les activitats de joc de la nostra Cia. de Jocs l’Anònima.

Apa. Fins el proper programa.

ALGUNES DADES
En aquesta categoria trobem 47 paraules de les quals 23 paraules són femenines. Per tant en aquest capítol estem parlant d’un 48% de paraules femenines.