Jocs de falda

Jocs de falda

Nom del joc: jocs de falda

Poblacions: tot el territori dels Països Catalans

Característiques: Qui no ha rebut mai una moixaina? Què ens recorden paraules com arri arri tatanet o pica ralet? Doncs frases com aquestes són unes de les més conegudes amb els jocs més iniciàtics del jocs: els jocs de falda!
Els jocs de falda són jocs en forma de cançó o poema curt que es canten mentre interactua l’adult amb l’infant mitjançant gestos i carícies, altrament dit moixaines, de manera que s’estableix una comunicació entre adult i infant molt directa i extremadament plena d’afecte i sensibilitat. Tot això afavoreix un clima de complicitat que porta l’infant a sentir-se confiat i segur a la falda de l’adult!
Possiblement, esdevingui el primer joc de tot infant i una de les primeres maneres d’interactuar amb el món dels adults.
Habitualment quan juguem a jocs de falda no ho fem d’una forma dirigida i planificada sinó que són jocs que vénen i van en funció de les persones que interactuen¡

Què necessitem per jugar? Doncs no massa res. Una mica de veu, un lloc on seure o fins i tot sense això també podem jugar i sobretot moltes ganes d’oferir afecte a la criatura amb qui juguem.
Una de les parts bàsiques dels jocs de falda són les cançons que marquen el ritme dels gestos. Cançons com arri arri tatanet o ralet, ralet, pica dineret, l’escarbat bum bum o si vas a la carnisseria són diàlegs lúdics que ens surten de forma natural perquè ens marquen els primers records de la nostra infància.
Són molts els músics que han deixat testimoni de les melodies dels jocs de falda. Si busqueu per llibreries o per la xarxa trobareu moltes versions de la mateixa cançó. Tot i ser un joc que normalment caduca amb l’edat, sempre evoca aquest sentiment de tornar a ser xicarró quan escoltes la cançó, i tant de bo no hi deixéssim de jugar quan som grans¡

A tall d’exemple us proposem cantar-ne dues per a la gent que ens escolteu:
Escarbat bum bum,
posa-hi oli, posa-hi oli.
Escarbat bum bum,
posa-hi oli en el llum.
Si en el llum no n’hi ha,
l’escalfeta, l’escalfeta,
Si en el llum no n’hi ha,
l’escalfeta n’hi darà.

O aquesta altra:
Arri arri tatanet,
que anirem a Sant Benet.
Comprarem un pollastret (o panellet o formatget)
per dinar, per sopar
i per en Víctor no n’hi haurà.

A on puc veure i llegir sobre jocs de falda? Hi ha un web d’unes mestres de Mallorca que té recollits un munt de jocs de falda www.menorcatv.com/jocsdefalda/ i si voleu una bona lectura us recomanem el llibre TAT, recull de moixaines, jocs i cançons per infants de l’editorial Arola Editors i de les autores Marta Badia Solé i Àngels Vidal Mombrú.

I no us oblideu del CD d’en Miqui Giménez: Canta-me’n una, canta-me’n dues.
És IMPRESCINDIBLE!