Joguina

Joguina

INTRODUCCIÓ
En aquest capítol ens referim específicament a uns elements de material molt concrets i que tenim identificats com a ús exclusiu per jugar i per això deixa de ser anomenat pròpiament material per passar a ser, amb identitat pròpia, una joguina.

PARAULES: DEFINICIONS I CURIOSITATS
Entre les paraules més desconegudes, hem escollit les següents:

BALÓ – Pilota grossa de goma plena d’aire i coberta de cuir o altra pell.
– En català tot i ser correcte sempre usem pilota. Si la baldufa és la reina de les joguines, la pilota és la millor acompanyant de viatge de la reina! Sempre hi és a tot arreu i sempre funciona! Podem jugar a moltes coses amb la pilota!

BALLARUGA – Joguina que consisteix en un eix que travessa una noieta més o menys aplatada pels seus pols, un disc o un dau (sovint amb lletres a les seves cares laterals) a la que s’imprimeix un ràpid moviment de rotació amb el polze i l’índex i balla com una baldufa sobre un dels extrems de l’eix, terminat en punta.

FRARE – Joguina que es fa tallant l’extrem d’una fava i traient-ne el gra de manera que pellofa imita la caputxa d’un frare. Avui en dia ja no utilitzem gaires materials de la natura per a fer joguines, sobretot joguines sonores com el pinyol de préssec o la canya.
En el món de la comptabilitat sabeu que és un frare? Un frare pot significar girar una xifra (enlloc del 23 posar el 32).

MACARULLA – Seria una allaruga

PETADOR – Paper plegat d’una certa manera que, en donar-li una forta sacsejada, es desplega i peta. Joguina lligada a tot un art com és la papiroflèxia, que actualment està molt de moda.

ZOOTROP – Joguina en què una sèrie de figures col·locades en la part interior d’una caixa cilíndrica giratòria és mirada a través d’escletxes fetes a la paret de la caixa i fa l’efecte d’una figura animada.
– Si teniu la oportunitat, no us ho perdeu perquè és simplement fascinant, és màgic veure com lliguen unes imatges per separat simplement amb el moviment circular de la joguina.

BUROT – Baldufa que balla a cops de corretja o de corda.
– Actualment l’anomenem baldufa llançadora, ja que ho associem a un element que acompanya la baldufa i que la impulsa amb una corda. Ajuda a ser més fàcil de fer-la ballar

I entre les paraules més conegudes, podem trobar:

NINA – Figureta humana de drap, cartró, cera, etc., que serveix de joguina a les nenes.
– Sabeu quina ha estat la joguina més venuda durant dos anys seguits?
– Les nines Monster High, unes nines amb una pinta fantasmagòrica amb molts contrastos de colors.
– Tot i que han evolucionat molt, estem parlant de nines! L’any de la seva aparició, el 2012, van esgotar existències només començar Nadal!

JUGUETA – Sinònim de Joguina. Paraula de ses illes per significar joguina.
– On trobem el Museu de la Jugueta?
– Doncs a Palma de Mallorca, on podem trobar el museu de la jugueta de Joan Sans, el qual us el recomanem moltíssim ja que val la pena observar amb deteniment totes les juguetes que allà hi ha exposades, moltes d’elles fetes per el mateix Joan!

BIRULET – Que és la última paraula d’avui és una Ballaruga, o Baldufa, de cos prismàtic que servia originàriament per jugar a un joc d’atzar en què decidia la sort la posició en que restava quan parava de ballar, cada cara lateral portant una lletra distinta. Nosaltres ho associem a una baldufa molt concreta i sobretot a un tamany molt petit.

Que vagi bé…

ALGUNES DADES
En aquesta categoria trobem 16 paraules de les quals 7 paraules són femenines. Per tant en aquest capítol estem parlant d’un 43 % de paraules femenines.