Jordi Barre – Canta Perpinyà

Jordi Barre – Canta Perpinyà

Càpsula número 14

 

Si quan parlem de Delfí Abella el recordem com l’avi d’Els Setze Jutges, perquè era el més gran de tots i així l’anomenaven els més joves, el títol oficial i real d’avi de la Nova Cançó pertany al rossellonès Jordi Barre, tota una institució per als catalans del nord. Va néixer l’any 1920 i per tant quan es va donar a conèixer com a defensor de la cançó catalana, l’any 1963, tenia ja els seus bons 43 anys. És memorable la renúncia de Jordi Barre a buscar-se un camí fàcil com a intèrpret de cançó francesa, per passar directament a la militància cultural en defensa de la seva llengua familiar, el català, amb l’accent característic de les contrades del costat nord dels Pirineus.

Jordi Barre va morir el 2011, poc abans d’arribar als 91 anys. Es recorda com un fet extraordinari que fos el ministre francès de Cultura, Frédéric Mitterrand qui fes un comunicat oficial lamentant la mort del cantant. Una acció sense precedents si parlem d’un creador en català. Anys més tard, com a conseqüència de la pandèmia de la COVID, el 2020 es van haver d’anular els actes programats en commemoració del seu centenari. El mateix Jordi Barre recordava els seus inicis a la Cançó:

“Cantava cançons com tothom canta al Rosselló, El pardal i coses així. En fi, entro a la cançó els anys 60 quan veníem a fer concerts per una lluita. Ho sentia molt fort. Quan arribava a casa parlàvem de tot això. No tinc pas veu ni sóc un bon cantant, no et pensis, però jo sempre dic que canto amb el ventre. Tot el que dic ho sento molt fort”

Recordem Jordi Barre amb la cançó que torna avui al Fes ta festa. Un dels temes que va enregistrar a Barcelona per a la companyia Edigsa l’any 1963. És una cançó que va musicar sobre un poema de Jordi Pere Cerdà, dedicada a la capital de la seva comarca. La que duu per títol Canta Perpinyà. Jordi Barre és el gran representant de la Nova Cançó a la Catalunya Nord.