La barretina
Als expedients C, mai encara havíem tractat la barretina. Us he de dir que dintre del llistat de temes a tractar tinc la barretina des del primer dia i d’això, ja en fa uns quants anys. Ha arribat doncs, el moment de tractar-lo.
D’entrada dir que al voltant de la barretina hi ha discrepància i controvèrsia, sembla que no tots els experts s’han posat d’acord en la seva antiguitat, procedència etc. Així que la cosa queda com una mica misteriosa que per un tema com aquest, doncs ja està bé.
Sóc dels que pensa que en el món i en la majoria de casos el nom fa la cosa, és per això que en aquest cas l’etimologia del mot barretina, tot i que és molt evident ja a primer cop d’ull, és definitoria del tot. El mot barretina prové del llatí birrus és a dir de barret. Ja ho tenim tot descobert: la barretina és un barret.
Però no és un barret qualsevol. Diuen que la primera representació gràfica on apareix la barretina la va dibuixar un cartògraf mallorquí en una carta de navegació, corria el 1375. Però no serà, segons Joan Coromines, fins el 1565 que trobem la paraula escrita.
La barretina forma part d’un grup de lligats de cap que els anomenem gorros frigis. Són d’ús molt antic i molt comú a tota la Mediterrània. Tot apunta que podem trobar els seus orígens a l’Àsia Menor a la regió de Frígia, l’actual Turquia, i que d’allà colonitzaria els caps dels homes de tota la Mediterrània.
Normalment, aquest cofat, es confeccionava amb llana i podia ser molt curta o molt llarga, fins a nou pams. En trobem de vermelles, morades o musques, blanques per anar a dormir, negres per els capellans i els notaris etc. Un altre aspecte a tenir en compte és que, de com la duem, pot descobrir aspectes personals de qui la porta, per exemple a finals del XIX dur-la de gairell a la dreta o esquerra podria revelar les nostres idees polítiques.
Però la barretina no agafà un sentit de catalanitat fins la guerra d’Àfrica amb el batalló de voluntaris catalans, que sota les ordres del general Prim, l’any 1860 van guanyar la batalla de Tetuan, una victòria que va ser determinant per resoldre el conflicte. Ja que els soldats d’aquest batalló anaven cofats amb barretina vermella.
Les barretines podien tenir un ús molt pragmàtic i que anava més enllà de cobrir el cap de qui la portava. Dins les barretines s’hi poden guardar les claus de casa, una bossa amb monedes, el tabac etc. estem parlant d’una bossa, de fet és un sac. Però també pot ser una arma de cop, de defensa o atac, en aquest cas les llargues juguen amb avantatge ja que voleien millor.
Per acabar a mi m’agrada relacionar la barretina amb la idea de llibertat. Els seus predecessors romans, els pileus, eren de la gorra frígia que els amos regalaven als seus esclaus quan els donaven la llibertat o també va ser el cofat dels revolucionaris francesos.