La biennal de Santons d’Aubagne
LA BIENNAL DE SANTONS D’AUBAGNE: UNA FESTA PER ALS AMANTS DE LES TRADICIONS, ELS PESSEBRES I EL SAVOIR FAIRE.
Us avançava l’any passat que enguany tornaríem a parlar de santons, però d’una altra vila provençal: Aubagne, a 15 quilòmetres de Marsella i que des de fa 22 anys organitza una biennal de santons.
Ja fa temps vaig visitar per primer cop la biennal i vaig quedar gratament sorprès per la gran festa cultural, artesanal, turística i promocional que pot suposar aquest esdeveniment. Aubagne és una ciutat entregada totalment al fang, a l’argila, la terracota. Han desenvolupat un projecte anomenat ARGILA, fruit del treball comú entre l’administració, els artesans i les associacions de santonniers i ceramistes. Com diuen ells mateixos: “Al país d’Aubagne et de l’Étoile, l’argila és un patrimoni viu on el cor batega dins de cada taller, un recurs econòmic que es resisteix a l’estandardització, una manera de fer reconeguda a França i en el món, una cultura de la creació i la reciprocitat. Com una veritable vitrina, Argila és un lloc únic en el qual es poden descobrir i adquirir obres de tots els artesans ceramistes i santonniers que són l’ànima del país d’Aubagne et de l’Étoile”.
Han creat un espai on es poden visitar exposicions de ceramistes, és botiga on venen els artesans i santonniers locals i també és lloc de trobada i gaudi amb un bar-restaurant.
També han creat l’espai patrimonial del taller de Thérese Neveu, una exposició permanent sobre el món dels santons. A Aubagne es respiren santons tot l’any, hi ha estands tant a l’estiu com al desembre, també hi ha botigues i tallers de santons que es poden visitar, com el del Moulin a huile, el taller de Christian Chave, Santons Daniel Scaturro, Santons Castelin Peirano, Atelier Art-Terra, entre d’altres. Però durant un cap de setmana cada dos anys, es converteix en una autèntica festa dels santons. Una quarantena d’artesans de la Provença i de fora es concentren amb les seves millors creacions.
No hi pot exposar tothom qui vulgui. S’ha de presentar un dossier amb fotografies i omplir una fitxa que un jurat format per una barreja de tècnics municipals relacionats amb l’esdeveniment, polítics electes, membres de l’Associació de ceramistes i santonniers d’Aubagne, així com de santonniers de fora o experts convidats, avaluarà. Els criteris d’avaluació establerts són la qualitat, la innovació, la professionalitat, l’estètica; però fonamentalment cal que les peces siguin fetes d’argila i només argila, res de silicones, plàstics ni derivats industrials. Es busca un equilibri entre la tradició i la innovació; pensant en els usuaris, els aficionats, els entesos, els col·leccionistes, els amants del pessebre en general, que es troben en un marc incomparable i saben que tindran la qualitat garantida.
La primera edició de la biennal va ser l’any 1991 i ara, el 2014, se celebrarà la 11ª edició, els dies 6 i 7 de desembre, al centre de la vila. És una oportunitat única per veure com viuen els nostres veïns el Nadal; conèixer els personatges que poblen els seus pessebres i gaudir del seu savoir faire.
Jordi Montlló Bolart