La festa en temps de revolta

La festa en temps de revolta

En aquesta ocasió us plantejo un expedient C diferent i ja veureu per que, ja que el gruix de la secció serà un audio rescatat de fa molts anys i que la xarxa ha posat al notra abast. Us proposo una aproximació de la festa i a les tradicions en temps de canvi i de revolta.

Un dels indicadors reiteratius dels temps de revolta son els canvis en aquelles coses que d’entrada poden semblar o son inamovibles. Un exemple seria el canvi del nom dels mesos de l’any en el periode de la revolució francesa. Més proper a nosaltres va ser els canvis de toponims que es van produïr a Catalunya entre el mes de Juliol de 1936 i el setembre de 1937. També podem veure aquests canvis en les formes festives i fins i tot en els gegants i bestiari que alguns es van veure reconvertits en altres personatges  o se’ls va canviar alguns dels seus elements simbòlics com per exemple les corones.  Es tracta de fer visible de manera explicita i clara el trencament amb un temps antic i l’aflorament d’un temps nou i desitjat que a priori augura la millora de les condicions de vida de la persona i de la societat.

L’audio de que parlavem a l’inici de la secció és de l’any 1931 just després de la instauració de la segona republica que enderrocà el regim de la restauració borbònica.  El monòleg és en castellà  dur per títol Noche Buena Republicana i ens proposa en clau d’humor una nova manera de fer el pessebre. Escoltem-lo.