La millor de la història
Crònica 02/11/2012

La millor de la història
Crònica 02/11/2012

Els Castellers de Vilafranca van fer a la Diada de Tots Sants la millor actuació de la història. Un cop més s’han tornat a superar amb un poker de castells de la gamma extra, inabastable en l’actualitat per a la resta de colles.Els verds son sublims sense manilles, sense folre, amb folre o amb folre i manilles.

De sortida van obrir amb el castell més difícil de tots, la torre de 9 sense manilles (la super bèstia indomable). Una construcció que tant sols han assolit ells i que han coronat per tercer cop a la història. La van pujar amb molta seguretat però se’ls va fer massa llarga l’execució i van acabar saltant a la baixada.

A la segona ronda van revalidar el 4 de 9 sense folre, castell que van completar per primer cop encara no fa un mes al Concurs de Tarragona. Per primer cop l’han descarregat a casa, igualant la gesta dels Minyons de descarregar-ne dos en un any. Aquest cop el “castell total” va patir un xic més a la baixada que el que van fer a la Tarraco Arena.

A la tercera ronda van fer el primer 7 de 9 de la història. Un nou castell de la gamma extra, situat en el segon grup dels quatre nivells de dificultat de la màxima categoria, per sota del 5 de 9. El van executar d’una forma magnífica, amb un sol enxaneta i deixant la cassoleta del pom del 4 en la seva posició fins a la segona aleta. El gran folre parat i l’esforç de la rengla compartida van ser la clau en l’assoliment de la “capella sextina” del món casteller.

Per arrodonir la diada van facturar el pilar de 8, inquiet però efectiu. El colofó a la millor diada mai vista en una temporada fantàstica.

Els Capgrossos de Mataró van tornar a carregar el 2 de 9, el segon de l’any. L’objectiu era completar la torre emmanillada, però, realitzar un altre cop tres castells de 9 en una diada és una grandissima actuació. De sortida van fer el 3 de 9, després el 4 de 9 i per últim el gamma extra. El mateix resultat aconseguit al Concurs. No van optar al pilar de qualitat, ni el de 7 assolit recentment ni el de 8 rumorejat.

Els Xiquets de Tarragona van intentar per primer cop un castell de la gamma extra, es van atrevir amb el 5 de 9 per primer cop. El van pujar prou be fins a sisens, la canalla no el va veure clar i el van baixar sense caure. Un bon test de cara a properes ocasions. Els matalassers van revalidar la seva millor diada amb la tripleta màgica. El 3 de 9 de sortida, l’intent desmuntat del “vaticà” casteller, el 4 de 9 i el 5 de 8 per acabar.

Finalment, els Castellers de Sants van repetir el seu millor repertori en aquest any, el mateix que al Concurs. El 5 de 8 d’arrencada, van carregar el 3 de 9 a la segona ronda i van tancar amb el 7 de 8. Enguany porten dos 3 de 9 carregats, el de la Diada de Tots Sants va ser a prop de poder ser descarregat.

Una gran diada, en el particular i en el global, coincidint amb els vint-i-cinc anys de la seva creació.