La Pesanta

La Pesanta

És importantíssim que descansem i que dormim bé. Els experts diuen que, els adults hem de dormir com a mínim set hores al dia, i millor si són nou. Hipòlit de Marsilio, sacerdot, filòleg, filòsof i protegit de Cosme de Médicis al segle XV ja va documentar la privació del son com un efectiu mètode de tortura de la Inquisició. De fet aquest mètode s’ha fet servir de forma efectiva al llarg de la història per debilitar els reus o per fer-los xerrar en els interrogatoris.

Quan dormim el cervell es posa a to per continuar la seva activitat de forma correcta, és per això que si no ho fem podem presentar alteracions de tota mena, i en casos extrems la mort. Però hi ha factors, situacions, condicionants etc. que no permeten que el nostre son sigui l’òptim. Llavors la qualitat del descans i també la qualitat de vida es veuen perjudicats.

Actualment parem una atenció especial al tema del son, publicacions com les del doctor Estivill han contribuït de forma eficient al coneixement general. La investigació científica ja fa anys que hi ha posat el focus damunt i les clíniques del son tenen per objectiu solucionar-nos els problemes que, si no hi parem compte, poden acabar sent molt greus.

Insomni, apnees, roncar, mals sons, asma, angoixa, diabetes, convulsions, depressió, TDAH, fatigues diverses, sobrepès, i moltes més tenen relació amb el son. Al web us hem deixat un enllaç de Cat Salut sobre el tema per allò que tenim esperit de servei públic http://canalsalut.gencat.cat/ca/detalls/article/El_son

El cas és que els nostres rebesavis ja eren coneixedors d’algunes patologies relacionades amb el  son i la seva alteració l’atribuïen a un dels personatges del nostre imaginari, “La Pesanta”

La Pesanta és un geni nocturn, té similituds i afinitats amb els ogres tot i que no ho és. Té forma de gos, enorme, pelut, amb mans humanes, però foradades. Té molt mala bava i estomaca a tothom qui se li posa al davant. Tot i ser enorme té la capacitat d’escolar-se pel forat dels panys i per sota de les portes. És un ésser obsessiu amb l’ordre i la netedat.

Té predilecció per atacar aquells que dormen panxa enlaire i no han fet els resos preceptius abans d’anar a dormir. El seu atac consisteix a seure damunt del pit de la víctima produint malsons terribles, sensació d’ofec, angoixa i fa que ens despertem de sobte trasbalsats, suats i desorientats. Quan trenca el dia ha de fugir si no vol ser descoberta. Quan passa pels llindars de portes i finestres és quan també es pot fer visible a ulls de les persones.

Segons Joan Soler Amigó a l’Enciclopèdia de la Fantasia Popular Catalana, al Pirineu la Pesanta és coneguda com Pesadillo, a la Provença com a Chaucho Vieio, o Sarra-Mauca, a Euskadi el Gaueko i també Inguma.

Per combatre-la hom creu que cal posar una canya o una escombra dreta al capçal del llit, resar o senyar-se abans d’anar a dormir. Una altra estratègia és posar un plat de gra al llindar de la porta per tal que ensopegui i l’escampi. La seva dèria per l’endreça farà que vulgui recollir tot el gra escampat que s’escolarà per les seves mans foradades, i s’esdevindrà una tasca del tot impossible.