La vuitada

La vuitada

La secció d’avui, la comencem aclarint conceptes, allò de “què volem dir quan diem…” La vuitada, o octava? segons el DIEC és, literalment, el període de vuit dies durant els quals celebra l’Església una festa solemne.

A Barcelona la vuitada, capvuitada o octava de Corpus omplia de festa els barris i les parròquies de la ciutat. L’“octava oficial” amb presència de la municipalitat va arribar fins al segle XX, tot i que hem pogut observar en els expedients municipals que podia tenir variacions, la del 1929 era la següent :

  • Dijous de Corpus processó general a la Catedral de Barcelona
  • Diumenge després de Corpus, Gràcia, Horta, Sants, Poble nou,
  • Dilluns després de Corpus: La Barceloneta,
  • Dijous octava de Corpus: Catedral de Barcelona
  • Diumenge després de l’octava: Sant Andreu del Palomar, El Carme

Però n’hi havia moltes més i que no apareixen en els expedients de documentació municipal. Les parròquies dels barris rebien per part de l’ajuntament una subvenció per a la realització de les seves processons, la presència d’autoritats i d’”urbanos” de gala, i els que tenien més sort, o influència, els gegants de la Ciutat, i els que no, una parella de lloguer, normalment de la casa Paquita o de la casa Vinyals.

Els rectors de barri frisaven per tenir els gegants de la Ciutat a les seves processons, els donava volada. És molt normal trobar en els expedients cartes demanat-los. I també és molt normal trobar-hi peticions a la companyia de tramvies per tal de transportar-los a les plataformes de servei. Us imagineu els gegants viatjant en tramvia pel mig de Barcelona?.

La presència dels gegants a les processons de barri ha generat anècdotes, una de les més sucoses, va tenir lloc l’any 1966. El dilluns després de Corpus tornant de la processó de la Barceloneta, la parella de gegants va patir una caiguda d’antologia. En aquest cas l’accident no va ser per la manca d’atenció dels geganters o d’un mal pas. Un cotxe SEAT sis-cents va ser l’encarregat de fer la feina atropellant la parella de gegants a l’alçada del Pla de Palau . La geganta encara recorda aquest accident, una asimetria de la cara, encara força evident és el testimoni d’aquest fet. Els dos geganters van ser ingressats a Pere Camps, un amb un esquinç i l’altre amb una desviació de columna vertebral, tal i com podem llegir al Correo Catalán.