L’article 107, l’article de la discòrdia
Pels desconeixedors del tema pot ser que aquest escrit els hi soni a presa de pèl, a broma típica del dia 28 de desembre, fins i tot, els més agosarats, podran pensar que fa referència a alguna de les cançons de la Trinca, de l’antiga Trinca.
Com a vegades acostuma a passar, la veritat supera qualsevol ficció imaginable, com el cas que ens porta avui a fer aquest redactar: un maleït article del reglament d’armes, concedeix a la Guardia Civil el poder de decidir que és una festa tradicional a Catalunya o si més no, així ho entén la subdelegada del Govern espanyol. El més greu, és que l’article 107 no defineix ni llista què es considera “festejo tradicional” i què no. Per tant la subdelegada del Govern espanyol es refia del criteri d’un Guàrdia Civil per decidir què és una festa tradicional a Catalunya i què no ho és.
La Coordinadora de Trabucaires de Catalunya, porta treballant amb la Delegació del Govern a Catalunya des de ____ per què l’aplicació d’aquesta norma fos suficientment acceptada i establint els àmbits d’aplicació. Darrerament la relació amb la Delegació del Govern s’ha anat deteriorat augmentant el malestar entre les colles trabucaires de Catalunya
L’esclat de tota aquest problemàtica s’ha originat per la denegació d’exhibició de salves de pólvora disparades amb trabucs per part dels Miquelets de Catalunya i Coordinadora de Trabucaires de Catalunya, en els actes de commemoració dels fets de La Gleva de 1714, després que s’hagués demanat la pertinent autorització administrativa a la Delegació del Govern espanyol a Catalunya.
Aquests fets venien precedits per la prohibició, el 10 de desembre de 2010, de l’actuació de la Colla de Trabucaires de Castellar del Riu per l’informe del “comandante” de la Guardia Civil, de la caserna de Sant Andreu de la Barca, el qual manifestà amb fatxenderia que festes tradicionals catalanes com l’arribada del Patge i dels Reis d’Orient no son “festes tradicionals”.
Els fets de Castellar del Riu i de la Gleva, són actuacions suficients greus com per prendre part i afortunadament els mitjans de comunicació s’han decantat per promoure i protegir la cultura popular i tradicional catalana.
Davant tots aquests fets el proppassat dia 15 de febrer, és va arribar a un acord entre la Delegació del Govern a Catalunya i La Coordinadora de Trabucaires de Catalunya. En el decurs d’aquesta trobada, s’ha fet un repàs dels mecanismes de col·laboració i s’han acordat un seguit de millores en la tramitació de la sol·licitud d’actuació dels trabucaires.
Entre les principals novetats en aquest sentit, cal destacar que a partir d’ara, les sol·licituds d’actuació les puguin presentar tant els trabucaires com l’entitat organitzadora de l’esdeveniment; i les comunicacions de resolució es faran arribar des de la Subdelegació del Govern a Barcelona als trabucaires, a les entitats organitzadores, a la Guàrdia Civil i als ajuntaments. D’altra banda, també s’ha acordat que el sol·licitant pugui aportar la documentació que acrediti que la celebració en el marc de la qual tindrà lloc l’actuació és de caire tradicional o popular. D’aquesta manera, els consistoris tindran una major implicació en el procediment de sol·licitud i en el propi desenvolupament de l’acte i serà ell el que determinarà si es pot desenvolupar l’acte o no, NO els cossos de seguretat com és feia fins ara, entenent que no és la seva funció.
Des de la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya creiem que la raó s’ha imposat i el tarannà trabucaire ha entrat en bon camí.
Antoni Moliné
President de la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya