Les coeteres del Delta de l’Ebre
Quan parlem de patrimoni és força normal que de cop i volta ens vingui al cap la imatge d’edificis espectaculars que el temps i el devenir d’una història generosa ens ha llegat. Així grans catedrals, monestirs, palaus, castells, muralles, temples etc. apareixen com fotografies des del nostre coneixement i si pot ser la seva construcció com més lluny en el temps millor.
Però el concepte patrimoni és cada cop molt més obert, molt més interessant i en evolució constant. Tant que permet que reconeixem com a patrimoni quelcom que no és material i que només es materialitza quan s’executa com per exemple una festa, una dansa, una llengua, un ofici etc. però que son importants per les comunitats.
Les coeteres del Delta de l’Ebre són l’exemple d’una construcció utilitària, humil, senzilla, i contemporània, ja que les primeres daten dels anys 50 del segle XX però que precisament pel seu interès el 16 de març del 2017 eren declarades Béns Culturals d’Interès Nacional (BCIN), en aquest cas com a zona d’interès etnològic.
Aquestes construccions, petites van ser construïdes per tal de guardar-hi i disparar coets granífugs, és a dir, artefactes pirotècnics que es llançaven contra els núvols per tal d’evitar pedregades que malmetessin els cultius dels arrossars.
Aquests edificis van ser construïts des de 1950 fins el 1973 i l’any 1983 van deixar la seva activitat ja que els pagesos van contractar pòlisses d’assegurança obligatòries que deixaven obsoletes aquestes pràctiques pirotècniques.
Tot i que els experts, i cal dir-ho, posen també en qüestió l’efectivitat de l’ús de canons i coets granífugs per tal de combatre les pedregades.
En total van construir-se 38 coeteres. De les 26 coeteres que actualment es conserven, 12 ostenten aquesta distinció de bé d’interès cultural. Aquestes són : Pesigo (l’Ampolla), Piñol (Camarles), Ravanals (l’Aldea), Cámara i Paredols (Amposta), Tario i Lluco (Sant Carles de la Ràpita), Buda, Navarro, Llúpia (Sant Jaume d’Enveja), Montañana i Bombita (Deltebre).
En el nostre web trobareu un enllaç que us portarà a un vídeo curt, però molt interessant sobre aquestes construccions, les coeteres, que ara són béns culturals d’interès nacional.