L’indomable surt de passeig fins a Tarragona
Crònica 19/09/2011

L’indomable surt de passeig fins a Tarragona
Crònica 19/09/2011

Els Castellers de Vilafranca van tornar a descarregar la torre de 8 sense folre, la tercera de la història. Tercera consecutiva en menys d’un any: l’1 de novembre, el 31 d’agost i aquest 18 de setembre. A més és el primer cop que la completen a domicili i davant d’una rival directe (la Vella de Valls).
Els verds van fer una actuació a mida, amb els dos bàsics de 9 i la torre neta. Van obrir amb el 3 de 9, al que volen posar-li el pilar de 7 al mig diumenge vinent a La Mercè. Van fer un lleuger 4 de 9, una evidencia clara que buscaran el 4 de 9 sense folre en el darrer tram de temporada. A la tercera ronda van completar, per primer cop a Tarragona, la torre de 8 sense folre. Aquest cop va ser més treballada, fet que convida a reservar la seva execució per a dates molt especifiques i a pensar amb la de 9 sense manilles per Tots Sants. Els vilafranquins van cloure amb el pilar de 7.
La Colla Vella va tornar a fer el 9 de 8, el quart del seu historial i mantenint l’exclusivitat. En aquesta ocasió, però, el van coronar tant sols. Aquest és el primer que els cau des de la seva invenció ara fa deu anys. Van obrir plaça sense problemes amb el 3 de 9, després se’ls va complicar la diada amb el 4 de 9 carregat. A la tercera ronda va carregar el menor dels gamma extra, el 9 de 8 amb tres enxanetes. Van acabar amb el pilar de 6, també carregat. Regust agredolç per a la Vella, amb massa llenya tot just quan donava símptomes de més solidesa.
La Jove de Tarragona va provar el 5 de 9, el setè intent del seu historial. Com en les ocasions anteriors tampoc va poder ser, van baixar-lo abans d’hora. Deixant la porta oberta a tornar-hi aquest mateix divendres. De sortida ja va mostrar-se insegura amb un 3 de 9 que van tant sols coronar. Després van atacar, amb masses dubtes, el 5 de 9. Van desmuntar dos peus previs i al tercer el van arriar, però, sense prou convicció. Després van remuntar la diada amb un solvent 4 de 9 i l’estrena d’un magnífic 4 de 8 amb l’agulla.
Els Xiquets de Tarragona van revalidar la seva millor actuació històrica, aconseguida el passat 19 d’agost per Sant Magí. Van obrir de 5 de 8, el quart descarregat de l’any. Després van fer un intent desmuntat de 3 de 9. A la segona temptativa van completar-lo be. Amb el resultat en cara per decidir en clau de  derbi local, amb una ronda per acabar, la temperatura de la plaça va pujar en excés i es van produir gesticulacions, crits i llançament d’ampolles de plàstic a la plaça. Un moment de tensió que sortosament no va anar a més. Els matalassers, van renunciar al 4 de 9 amb folre que volien fer per primer cop. Aquest divendres podrien buscar-lo també en la extensió del derbi local.
De la resta de diades cal destacar que els Minyons de Terrassa van fer el 3 de 9 a Esplugues del Llobregat, convertint aquest municipi en plaça de 9. També van fer la torre de 8, tot abans de començar a ploure i suspendre la diada. Els Castellers de Sants van fer el 4 de 8 i els locals gamma alta de 7.
A Salt, ala trobada de les colles de l’Eix, els Marrecs van descarregar un altre 4 de 8. Castell que també van fer els de Lleida, els Sagals d’Osona van fer gamma alta de 7 i els Tirallongues de Manresa un 3 de 7.
A Valldoreix els Castellers de Sant Cugat van descarregar el segon 4 de 8 del seu historial. Mentre els Moixiganguers d’Igualada van intentar la torre de 7 i els Xics de Granollers van fer castells de 7.
A Terrassa els de la vila de Gràcia van fer-hi la clàssica de 8 i els Castellers locals gamma alta de 7.
A Reus, el dissabte, els Xiquets de Reus van fer la clàssica de 8. Van descarregar així el seu primer 3 de 8 de l’any. També van fer la clàssica de 8 els Castellers de Sabadell, mentre la Joves de Valls es va haver de conformar amb el 4 de 8.
Finalment a Tiana els Capgrossos de Mataró van fer-hi el 4 de 8 i els de Badalona els dos castells de 7 bàsics.