Llicorella (sardana)
Juli Garreta i Arboix

Llicorella (sardana)
Juli Garreta i Arboix

Avui, a Clàssics de cobla, escoltarem una sardana de Juli Garreta i Arboix, compositor nascut a Sant Feliu de Guíxols l’any 1875.

Juli Garreta

Rellotger de professió, en l’aspecte musical fou de formació bàsicament autodidacte, ja que només va rebre nocions de música dels seu pare (també rellotger) i del director de cor local Ramon Novi.

L’ambient en què es va moure al Sant Feliu modernista va ser el d’un cercle d’amics benestants que li van permetre accedir a les grans partitures clàssiques, romàntiques i dels seus contemporanis. Va conrear la música simfònica i la de cambra i rebent diversos guardons.

En el seu catàleg per a cobla (circumscrit exclusivament a la forma sardana malgrat en alguns textos s’afirmi el contrari), hi trobem una munió de títols que han esdevingut clàssics del repertori coblístic: “La rosada”, “La pedregada”, “A en Pau Casals”, “Nydia”, “Mar d’argent”, “La pastora enamorada”, “Isabel”, “Innominada” i un llarg etcètera.

La sardana que avui us convidem a escoltar és la titulada “Llicorella”, guanyadora del primer premi als Jocs Florals de La Bisbal celebrats l’any 1911. Els temes d’aquesta sardana foren utilitzats per Garreta per bastir el quart moviment la seva Suite Empordanesa per a orquestra que data de l’any 1920. Hom atribueix també a aquesta sardana la facultat d’ésser la primera o una de les primeres en que s’utilitzà la sordina a les trompetes.

La versió és de la cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, en un enregistrament de l’any 2000 que dirigí el mestre Antoni Ros-Marbà.