L’oli de trementina i avets de Nadal
La trementina és la reïna semifluida que s’extreu del pi, de l’avet i d’altres coníferes que, una volta destil·lada al vapor, es converteix en un oli incolor i inflamable que, popularment, també s’anomena 0li d’avet. Tal i com explico al llibre “Tornar als remeis de sempre” , de la Col·lecció l’Ermità, la trementina forma part de molts ungüents pairals i monàstics, ja que ajuda a la seva conservació i afavoreix la penetració dels principis actius a través de la pell. L’extracció d’aquesta reïna donà lloc a un ofici avui desaparegut: les trementinaires, ja que era una tasca realitzada habitualment per dones que, a més d’extreure la resina i fer-ne la destil·lació al vapor, preparaven remeis casolans amb herbes i arrels boscanes, especialment els ungüents que, juntament amb l’oli d’avet comercialitzaven de manera itinerant en les fires i mercats de Catalunya.
Els avets de Nadal
Ara que s’acosten els dies nadalencs, és el temps de disposar amb família el guarniment de l’Arbre Sant de Nadal, arbres que no sempre aguanten bé els ambients secs i amb calefacció de les nostres llars, especialment l’avet vermell que el perjudica molt l’absència de llum natural i l’afecten notablement els espais interiors.
Si anem a la tradicional “Fira de Santa Llúcia” trobarem en el mercat tres maneres diverses de presentar els avets: arrelats en testos; repicats sense arrelar (és a dir, trets de la terra tallats de les seves arrels i introduïts en testos), uns avets que solen aguantar la temporada nadalenca, però al cap d’unes setmanes s’assequen i moren; i els avets en pa de terra, que són aquells arbres que es duen al mercat amb les arrels cobertes, amb substrat, però sense test, de manera que demanen de ser plantats sense massa demora en un test o, millor encara, trasplantats a terra.