L’oníric món del Dr. Pere Catà
L’associació El Bou i la Mula, Col·lectiu d’Opinió, Recerca i Difusió del pessebre i el Museu Arxiu de Llavaneres, ofereixen aquest Nadal una exposició antològica sobre l’obra de l’escultor pessebrista barceloní Pere Catà i Vidal (Sant Pol, 1937). Un escultor sense taller, allunyat del bullici mundà, que com una formigueta treballa per a ell, en el seu minúscul estudi, pel seu plaer i sobretot, per fer plaer als seus amics.
La seva llarga trajectòria com a escultor amateur i la seva vinculació a l’Associació de Pessebristes de Barcelona i al Col·lectiu El Bou i la Mula, foren motius suficients perquè l’octubre de 2018 se li fes un homenatge com a mostra d’agraïment per la seva aportació al món del pessebrisme. La present exposició és una fita més per tal de fer més visible l’obra d’un escultor que transforma el fang en excel·lència.
El seu estil és molt peculiar, treballa el detall fins els límits, desglossa els músculs com si fes un estudi d’anatomia. Les figures tenen moviment, expressió, estan vives. Busca postures dinàmiques, basades en la realitat, en personatges del carrer i capta l’instant precís on tots els músculs es troben en tensió per l’esforç del moment.
Quan treballa una figura, comença per donar-li la forma del crani, després les òrbites i li afegeix els glòbuls oculars, el nas, les orelles i la boca i amb un pinzell moll, molt fi, va repassant fins donar-li l’expressió de la cara. Es poden distingir amb tot detall els ulls, la conjuntiva vermella, la pupil·la, les còrnies, l’escleròtica, les aletes del nas, si porta una piga, les dents.
Alguns dels seus personatges no semblen figures de pessebre, sinó escenes costumistes d’un món imaginari de la cosmovisió del seu artista. Un amic psiquiatre un dia li va dir que reflectien angoixa. Ell assenteix amb escepticisme i sornegueria perquè per sobre de tot se sap creador i gaudeix de cada instant que la seva mà fa treballar el palillo. L’any 2015, moltes d’aquestes peces varen formar part de l’exposició “Provence et Catalogne”, inaugurada a Arles (França) i de la qual, juntament amb en Jordi Montlló en vàrem ser els comissaris. Més de tretze mil visitants van aplaudir l’excel·lència, prostrant-se davant del Dalí del pessebrisme.
Més d’una cinquantena de peces que provenen totes elles de fons privats, la converteixen probablement en una exposició única i irrepetible. Acompanyen aquest esdeveniment, una exposició inèdita de fotografies de l’obra del Dr. Catà realitzades per Jordi Montlló. També podreu gaudir una mostra del Fons Catà que comprèn més d’un miler d’articles de premsa publicats entre finals del s. XIX i els anys 80 del segle XX , que el col·lectiu El Bou i la Mula ha digitalitzat i posat a disposició online gràcies al suport i al finançament del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Recordeu del 5 de desembre de 2019 al 19 de gener de 2020, al Museu arxiu de Sant Andreu de Llavaneres; dels dimecres al dissabte de 5 a 8 de la tarda i els caps de setmana als matins d’11 a 14h.
Jordi Montlló i Laura Bosch