Los Vendrellenses

Los Vendrellenses

Los Vendrellenses, la gralla de quatre claus com acompanyament.

Pasdoble escrit per Feliu Munné i Batallé per a tres veus de gralla (una de quatre claus) i timbal. El pasdoble inicialment havia estat una marxa militar; les evolucions melòdic rítmiques, tant de la gralla solista com les de les dues acompanyants així ho recorda, però tant si és marxa com si és ball és evident l’ambient festiu i lúdic que, si més no en aquest cas, transmeten la melodia i el seu arranjament. Aquest, amb la presència de la gralla de quatre claus, es mostra afermant un teixit harmònic que permet el lluïment de la gralla solista.

Feliu Munné i Batallé (Olesa de Montserrat 1864 – Esparreguera 1935) és un dels principals representants d’una coneguda nissaga de músics d’Olesa de Montserrat (Baix Llobregat). Tota la seva vida professional, però, va transcórrer a Esparreguera on fou organista, director de l’Orquestra Monné’s, mestre de música i compositor. Entre la seva producció destaquen molt per sobre de la resta: els ballables, els valsos, els xotis, els fox-trots, els tangos, etc.

El pasdoble Los Vendrellenses és, per tant, un exemple de composició per a gralla però dins el repertori dels ballables. Escoltem-lo.

Ref. CD: Grallers de Vilafranca – Colla de Mar