Madrigal en forma de sardana
Xavier Montsalvatge

 

Madrigal en forma de sardana
Xavier Montsalvatge

Xavier Montsalvatge i Bassols va néixer l’11 de març de 1912 a la ciutat de Girona, on va rebre les primeres lliçons de violí. La mort del seu pare el 1921, però, el conduí a Barcelona, on estudià a l’Escola Municipal de Música amb mestres com Costa, Millet, Morera o Pahissa, decantant-se molt aviat per la composició.

L’any 1936 començà a fer crítiques de música al diari barceloní El Matí. Un cop acabada la Guerra Civil Espanyola continuà la seva activitat de crític publicant a la revista Destino, d’on més endavant esdevindria director (1968-1975). També va ser durant molts anys el crític musical de La Vanguàrdia.

Com a compositor es prodigà en tots els camps: música simfònica, òpera, ballet, música per a pel·lícules i per a obres infantils, cançons, obres per a solistes instrumentals…

L’any 1983 li fou concedida la Creu de Sant Jordi, el 1985 el Premio Nacional de Música d’Espanya, el 1997 el Premi Nacional de Música concedit per la Generalitat de Catalunya, i l’any 1999 fou guardonat amb la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya. El 1987 rebé una nominació als Premis Goya a la Millor Música Original per la seva partitura a la pel·lícula Dragon Rapide.

Morí el 7 de maig de 2002 a Barcelona. Hom considera Montsalvatge una de les figures claus de la música catalana de la segona meitat del segle XX, així com un dels compositors més representatius de l’anomenada “generació perduda”, entremig de la dels de la república i l’actual. La seva obra ha aconseguit una gran projecció internacional i s’ha convertit en una referència fonamental en la música contemporània.

Pel que fa a la seva aportació al món de la sardana i la cobla, tant sols quatre títols: “La meva Girona”, del 1930, escrita per a piano i instrumentada per a cobla per Josep Maria Serracant; “Setembre”, del 1932; i dues sardanes escrites l’any 1946: “Elegia a Juli Garreta” i “Madrigal en forma de sardana”, la que us convidem a escoltar tot seguit en versió de la Cobla de Cambra de Catalunya, en un enregistrament de l’any 1995.

“Madrigal en forma de sardana”, de Xavier Montsalvatge