Magda – El meu món

Magda – El meu món

Càpsula número 24

 

Som al 1964, quan la nostra protagonista d’avui, la cantant Magda, presenta el seu primer disc, després d’uns quants anys fent bolos pels escenaris musicals i teatrals, com el de la Cova del Drac, que s’inaugura amb la seva actuació i també sent la primera cantant a participar en directe en el programa Radioscope de Salvador Escamilla a Ràdio Barcelona. Magda és una intèrpret lliurada de ple a la cançó melòdica i malgrat el seu inici intens en el món de la Nova Cançó no pertany a l’òrbita d’Els Setze Jutges, ja que no és cantautora sinó intèrpret de melodies exitoses del panorama internacional, especialment de la música italiana, tant de moda els anys 60. Magda té una veu de contralt que contrasta amb les veus més agudes, més de soprano de les cantants de moda a l’època. Per això i per la seva posada en escena dramatitzant les interpretacions de cada cançó, fa que hagi de suportar l’etiqueta de seguidora de la gran dama de la cançó francesa Edith Piaff.

“Em comparaven a l’Edith Piaff però jo no he trobat mai cap semblança, no sé per què m’hi comparaven. Però tant mi van comparar aquí als Paisos Catalans, com a França. Vaig estar actuant un temps a França i jo només cantava una cançó de l’Edith Piaff que era ‘Jo no em planyo de res’, i va haver una època –un any i mig aproximadament–, en què estaven prohibides les adaptacions de cançons estrangeres al català; llavors em van proposar gravar un disc, quan es va aixecar la prohibició, de cançons del Festival de San Remo i d’altres cançons italianes i franceses, i jo en vaig triar dues de San Remo i ‘El meu món’ que no estava massa d’actualitat però considero que és una cançó de Gino Paoli que és molt bonica, i que és una cançó que li pots donar molta expressió, i la vaig gravar. Aquesta cançó, per a mi, és de les traduïdes la que considero que em va quedar més rodona”

Magda deixa aviat els escenaris, el 1968, i la seva veu s’apaga definitivament l’any 2001, però ens queda en el record present la seva música, com aquesta cançó triada per ella mateixa i que avui torna al Fes ta festa: El meu món, la composició original de Gino Paoli, adaptada al català i enregistrada l’any 1965, en el tercer disc de la nostra protagonista d’avui, la cantant Magda.